Hugo anländer till HVB-hemmet Solgläntan långt ute på landet. Han kommer dit efteraprilapril en incident på skolan. Där bor tre andra ungdomar – Nico, Julie och så den oefterhärmliga April Falk. Hugos första möte med de tre andra slutar, som Björn, en i personalen kallar ”olyckligt”. Men har man en gång träffat April Falk så blir ingenting detsamma igen vilket Hugo snart får uppleva. Han förändras på Solgläntan och han börjar förstå att det finns saker som är värda att leva för.

April, april av Mattias Edvardsson kom ut i april 2015. Det är en ungdomsroman som enligt förlaget ”kan läsas av såväl unga som vuxna”. Mattias Edvardsson är en svensk författare som jobbar som lärare i svenska och psykologi på gymnasiet. Han debuterade 2010 med Dit drömmar färdas för att dö. April, april är hans fjärde bok.

Mattias Edvardssons bok Där framtidens fötter vandrar gjorde stort intryck på mig, och även ungdomsboken Stå ut tyckte jag var mycket bra. Så jag blev riktigt glad när April, april dök upp i brevlådan.

April, april är en mycket välskriven ungdomsbok som verkligen med fördel kan och bör läsas av vuxna. Det finns få författare som behärskar det svenska språket som Mattias Edvardsson. Han varierar sig mellan böckerna så det passar berättelsen, samtidigt som det finns en gemensam grundton som berör.

Att jag gillar April, april har mycket att göra med att jag verkligen gillar Hugo. Han är underfundig, härlig och helt underbar i sina formuleringar. Men han är också väldigt sårbar och efterhand blir det tydligt att humorn blir en mur mot att bli sårad. För han har verkligen inte haft det lätt under uppväxten. De övriga karaktärerna är tydligt tecknade, men de blir ibland nästan övertydliga i sina karaktärsdrag. De tre ungdomarna – Nico, Julie och April – kan jag inte låta bli att gilla, medan de vuxna blir nästan lite karikatyrer och svårare att förstå sig på.

April, april väcker många funderingar kring ungdomars situation idag och psykisk ohälsa. Det känns autentiskt, som att det är ungdomarnas egna röster man hör. Imponerande av en vuxen att kunna skriva så.

Början av boken tycker jag är helt fantastisk, jag småskrattar omväxlande med att jag blir djupt berörd. För mig så håller det inte riktigt hela vägen vad gäller hur historien utvecklar sig, men det här är fortfarande en riktigt bra bok som jag rekommenderar. Dessutom kommer jag definitivt att vilja läsa nästa bok av Mattias Edvardsson!

Omdöme: Humoristiskt, varmt och tankeväckande om att inte behöva stå ensam.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Vargnatts bokhylla.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Opal

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar. Tack för det!
Utläst 29 augusti 2015.