Det går bra för Nike i skolan, hon har bra resultat på proven, är alltid närvarande. Men trivs gör hon inte. Så skapar stauthon den vackra framgångsrika bloggerskan Nicole. Nicole avgudas av alla de populära i skolan, och de har ingen aning om att det är töntiga Nike som står bakom. Liam är populär men har tappat allt intresse för skolan. Han skolkar och bråkar. Men innerst inne så är han ledsen och orolig. För hans mamma har cancer. Läraren Christer på skolan där Nike och Liam går är rätt less på att undervisa, men det är i alla fall något att göra på dagarna. För hemma på kvällarna är han helt ensam, och så har det varit sen Karin försvann. Nike, Liam och Christer vill inte ha med varandra att göra. De vill leva sina separata liv. Och bara försöka stå ut.

Stå ut av Mattias Edvardsson har recensionsdatum idag, 11 augusti 2014. Mattias Edvardsson är en svensk författare som debuterade 2012 med Dit drömmar färdas för att dö. Stå ut är hans första ungdomsroman.

I juni fick jag ett mejl från Mattias Edvardsson, vars bok Där framtidens fötter vandrar jag skrivit om på bloggen. Han hade sett att jag hade en läsande tonårsdotter och undrade om hon kunde vara intresserad av att läsa Stå ut. Det var hon, och vad hon tyckte kan ni läsa här. Trots att jag inte är målgruppen för boken så kunde jag inte låta bli att låna den av henne och läsa ändå.

Stå ut är en välskriven och mycket lättläst ungdomsbok. Den är charmig men har också en sorgsen grundton. Kapitlena är omväxlande Nikes, Liams och Christers röster och det är skrivet på ett bra sätt. Personerna blir levande genom sina berättelser, men också genom de andras berättelser. I historien ligger det mycket känslor, men det är sällan det skrivs ut exakt vad en person känner, det är oftare så att genom de andra personernas iakttagelser så får man en känsla för vad en person känner (t.ex. när Nike beskriver att Liam är ledsen).

Som vuxen så funderar jag under läsningen en del på språket. Det gör jag rätt ofta när jag läser ungdomsböcker, eftersom jag som vuxen tycker att en del ungdomsboksförfattare underskattar sina läsare och försöker förenkla för mycket. I det här fallet är det definitivt inte så. Det är intressant att de tre personerna verkligen har olika röster och det är olika språk och uttryck. Den vuxna Christers röst tycker jag är verkligt bra, och det beror nog på just att han är vuxen och jag kan identifiera mig med honom. Vad gäller ungdomarna så kan jag inte bedöma om de är ”autentiska”, eftersom våra barn i väldigt liten utsträckning uttrycker sig med sådana begrepp som Liam och Nike gör, men det känns riktigt.

Så jo då, trots att jag är ”för gammal” för boken så tycker jag den är bra. Och jag väntar ivrigt på nästa bok av Mattias Edvardsson.

Omdöme: Lättläst ungdomsbok om starka känslor och ärlighet.
Betyg: 4

Boken kommer att finnas att köpa på Adlibris eller Bokus.
Förlag: Opal

Mitt exemplar har jag lånat av dottern som fått det av författaren.
Utläst 26 juni 2014.