Jag, En av David Levithan

Handling från förlagets hemsida: Tänk dig att varje morgon vakna upp i en ny kropp, i ett nytt liv. Vara en person för en dag, och sedan någon annan. Så ser livet ut för En. Hen vet inte varför, bara att det alltid varit så. Och En anpassar sig, ända tills hen möter Rhiannon och blir förälskad. Den morgonen har En vaknat upp som Justin, Rhiannons pojkvän, men vad händer imorgon, när En är någon helt annan? Samma person, med samma känslor, i en främmande människas kropp. Kan kärleken verkligen övervinna allt?

Boken:  Jag, en av David Levithan kom ut på svenska 2014. I original heter den Every Day och kom ut 2012.

Varför jag läste den: Jag har sneglat på den länge, och köpte den spontant för några veckor sedan för 20 kronor. När jag skulle ut och resa ville jag ha en pocket och valde då Jag, En.

Vad jag tyckte om denJag, En är en intressant och välskriven bok med ett helt unikt upplägg. I alla fall har inte jag läst något liknande. Karaktären En har hela sitt liv hoppat från kropp till kropp, vid midnatt byter hen värd, alltid till någon i samma ålder. När boken utspelar sig är hen i mitten av tonåren och för första gången så träffar hen en person, Rhiannon, som En blir kär i och vill träffa igen.

Det finns många fina saker med Jag, En. David Levithan beskriver från den här utgångspunkten hur viktig insidan är för att känna kärlek. Samtidigt så är det svårt för oss människor att helt bortse från det yttre. Olika yttre skapar olika förväntningar och reaktioner, som En får uppleva trots att hen känner sig som samma person som dagen innan. Vi får möta heterosexuella, homosexuella, transsexuella, deprimerade, drogberoende, färgade, kvinnor, män, smala, stora, populära, elaka, snälla osv osv från dag till dag. David Levithan beskriver personerna med känsla och fokus på det inre. Vi är alla människor men vi har olika förutsättningar, men vi borde respekteras för den vi är. En avvikelse i berättelsen är Finn, som är överviktig. Där beror det på att Finn är lat.

I början så försöker En påverka personen vars kropp hen lånar så lite som möjligt, snabbt lära känna och låta det vara en vanlig dag. Men när Rhiannon kommer in i bilden blir situationen annorlunda, En tvingar sin ”värd” att göra saker de normalt inte skulle göra. Där tycker jag det finns en moralisk konflikt som bara utforskas till viss del, där en av värdarna, Nathan, spelar en roll. Det är som att En gör saker i kärlekens namn, och på så sätt rättfärdigar sitt beteende. Och slutet gillar jag inte alls, där tycker jag En går för långt.

Det fina med Jag, En är just beskrivningarna av de som samhället ser som avvikande från en norm, men som för En är en person att se inifrån. Det är snyggt och bra gjort, med något undantag. Kärlek finns i alla möjliga former. Kan vi bortse från det yttre? Jag, En ställer frågan på sin spets.

Jag vill läsa mer av David Levithan. Och se filmatiseringen Every Day.

Ett urval andra som skrivit om boken: Bokintresse, Kajsas bokblogg, C R M Nilsson, Enligt O och Punktslut

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Gilla böcker (mitt exemplar)
Originaltitel: Every Day
Översättare: Helena Hansson
Sidor: 336
Betyg på Goodreads: 3,92 baserat på 212 142 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst: 18 september 2021

8 kommentarer

  1. Jag tyckte själva idén med den här var intressant, men tyckte att den kom med lite väl många pekpinnar. Själv är jag bisexuell, men retade ihjäl mig på att En tryckte ned Rhiannon som ytlig för att hon inte förmådde bli attraherad till En i alla former som En intog.

    Gillad av 1 person

  2. Hmm, känner det inte direkt som att jag blev klokare av detta… om jag vill läsa den eller ej. Jag har lite (väldigt mycket) svårt för det där som jag tycker att du beskriver. Att någon tycker sig har rätt att behandla någon illa och/eller vara fördomsfull om det är av ”rätt” skäl. Jag kan inte tycka att något skäl är ”rätt” och det gör mig bara arg.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.