Polly och Eleanor kommer från London till Unst, den nordligaste av Shetlandsöarna, medthinair sina respektive för att fira sin väninna Carolines giftermål med Lowrie.  Efter festen tar de sig till huset som de hyrt i några dagar. Eleonor vill inte gå och lägga sig, utan blir sittande utanför. Morgonen efter är Eleanor borta och de ringer till polisen. Medan Jimmy Perez och Sandy Wilson håller på att fråga ut Eleanors man Ian, Polly och Pollys pojkvän Marcus så upptäcker Polly ett mejl som skickats från Eleanors telefon på natten. I det står det ”Leta inte efter mig. Ni kommer inte att hitta mig levande.”. Eleanor har varit deprimerad efter att ha förlorat ett barn sent i en graviditet, och hon har verkat besatt av en lokal legend om en liten flicka som drunknade, så hennes vänner och polisen befarar att hon tagit livet av sig. Kort därefter hittas Eleanors kropp nedanför en av klipporna, och Willow Reeves, Jimmy och Sandy börjar sin utredning. Frågan är om Eleanor tagit livet av sig, eller är det något annat som hänt? Och vilken roll spelar myten om den lilla flickan?

Thin Air av Ann Cleeves kom ut i september 2014. Det är den sjätte delen i Ann Cleeves Shetlandsserie, som började med Raven Black (2006). Ann Cleeves är en brittisk författare som skrivit nästan 30 böcker i flera deckarserier. Mest känd i Sverige är hon för serien om Vera Stanhope och Shetlandsserien, vilka bägge har filmatiserats.

Ann Cleeves Shetlandsserie tillhör mina favoritserier. Från början var det en kvartett, och så arg och upprörd som jag var när jag läst den fjärde boken i serien har jag sällan varit. Det var svårt att förlåta Ann Cleeves. Men så kom den femte boken, Dead Water, förra året och jag gillade den. När en arbetskamrat åkte till London så la jag in en beställning på Thin Air.

Thin Air var precis vad jag behövde för att få igen min läsglädje. Den här typen av böcker är ren njutning för mig att läsa. Det är så brittiskt det kan bara vara, i stämningen och språket. Allt känns helt rätt! Thin Air är både lättläst och välskriven, och jag njuter från början till slut.

Shetlandsöarna har en speciell natur, och trots att det verkar mest vara blåsigt, kargt och regnigt så får Ann Cleeves mig att längta dit. Utan att vara långrandig får hon fram stämningar och naturen på ett naturligt sätt, så att det genomsyrar hela boken.

Ytterligare en sak som jag uppskattar med den här boken är att hon låtit karaktärerna utvecklas på ett sätt som känns naturligt. Det som Jimmy gått igenom präglar honom och har ändrat honom, men dominerar inte längre. Willow får också utvecklas, liksom Sandy som får ta lite mer plats i den här boken än han fått förut. Plus för karaktärsutvecklingen. Men vad gäller de karaktärer som inte är återkommande i serien utan specifika för den här boken, så slås jag av hur få av dem som är sympatiska!

Thin Air är spännande på ett både enkelt och överraskande sätt. Ann Cleeves lyckas skickligt väva ihop de olika delarna av historien, och hålla stämningen levande. Några trådar hade möjligen kunnat utvecklas lite mer. Men för att summera: nej, jag kunde inte förutsäga slutet!

Nu väntar jag bara på den sjunde delen!

Omdöme: Brittiskt lättläst och spännande om själviskhet, föräldraskap och svek i en karg Shetlandsmiljö.
Betyg: 4+

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Macmillan

Mitt exemplar var nyinköpt.
Utläst 15 oktober 2014.