Ann Cleeves böcker om Jimmy Perez och övriga på Shetlandsöarna har filmatiserats som shetlandDVDTV-serie och de första avsnitten kom ut 2013. BBC har en speciell sajt för serien. På DVD kom de ut i början av april 2014. Jag inhandlade DVDerna när vi var i Oslo i slutet av oktober 2014 (de var specialimport, endast på engelska). Vi såg del 3, Dead Water, och del 4, Blue Lightning, 8 resp. 9 januari 2015. Filmerna i den här boxen går just nu på SVT på fredagkvällar.

Så här står det på webben om dem.

Dead Water som på TV sändes i två avsnitt:
Del 1: A journalist dies in a suspicious car accident, and when it turns out he was an old friend of Perez, a forensic scientist is called in to ensure an objective view of the case. As the team awaits her results, they look into the reasons for the victim’s return to the island, and find he was chasing a lead about plans for a controversial new gas pipeline.

Blue Lightning som på TV sändes i två avsnitt:
Del 1: A scientist is found dead in the bird observatory on Fair Isle, Perez’s childhood home, so he takes Tosh and makes his way across to the island, where he is greeted by his father – just before flights are grounded by incoming storms. Working alone and without a forensic team, the detectives talk to the victim’s friends, family and colleagues – and as tensions run high, the storm forces Perez and the suspects to remain together under a single roof.

Ann Cleeves böcker i Shetlandsserien är en av mina favoritdeckarserier och jag brukar rekommendera dem både hit och dit. Från början var det tänkt som en kvartett med Black Raven, White Nights, Red Bones och Blue Lightning. Men efter några år så kom en femte del, Dead Water, och helt nyligen Thin Air. De fyra första böckerna finns översatta till svenska, och den femte kommer ut i år på svenska.

Det har väl framgått att jag gillar den här serien i bokform… Det var trots det en självklarhet att köpa boxen när jag såg den i affären. Mina intryck efter att vi sett Red Bones och Raven Black har jag skrivit om här.

Efter att ha sett Dead Water och Blue Lightning kvarstår många av de intryck jag hade från de första, både positiva och negativa, så jag blir något mer kortfattad. Men återigen så utfärdar jag  en varning för spoilers!

  • Castingen av Jimmy Perez. Nåväl, jag vande mig väl. Men utseendemässigt nej och åter nej.
  • Förändringarna i Perez privatliv. Ni som läst böckerna vet att det har otroligt stor betydelse för historien i Blue Lightning. Det hade det verkligen. Dessutom var det så mycket som skilde i den historien mellan bok och film att jag höll på att klättra på väggarna.
  • I Dead Water introducerar man Reeves, som finns i böckerna. Men hon har en helt annan roll, en helt annan betydelse och ett helt annat utseende. Varför, varför, varför?
  • Filmatiseringarna är bok 3, bok 1, bok 5 och bok 4. Vad hände med bok 2? Vad är poängen med att vända på det? Jag förstår det bara inte…
  • Det känns som man ändrat mycket i historierna och karaktärerna på ett sätt som jag inte kan förstå. Jag vet inte om det beror på att jag kommer ihåg historierna bättre, men jag uppfattar det som fler omotiverade ändringar i Blue Lightning och Dead Water än Red Bones och Black Raven.

Nej, den här TV serien ska man nog se om man inte läst böckerna. För miljön är fantastisk, kargt, blåsigt och ändå så otroligt vackert! Eftertänksamheten, språket och människorna är kärleksfullt skildrat och mycket fint. Som ”mysterier” i sig (ja, om man inte läst böckerna…) håller också en helt OK kvalitet, ganska bra i relation till mycket annat som matas ut.