En tidig morgon när dimman lättar ser åklagaren Rhona Laing från sitt hem i Aith den deadwaterbåt hon brukar ro i ligga ute i vattnet. När hon tar sig dit för att undersöka varför hittar hon en död man i båten. Polisen Sandy Wilson anländer och kan identifiera mannen som journalisten Jerry Markham, son till hotellägarna Maria och Peter Markham. Jerry är från Shetlandsöarna men har flyttat till London. För att utreda fallet så kommer skickas Willow Reeves upp från Inverness. Tillsammans med Sandy och Jimmy Perez så upptäcker hon rätt snart att Jerry hade besökt Sullum Voe, centralt i olje- och gasproduktionen på Shetlandsöarna. Var han på jakt efter en historia? Eller hade det med Evie Watt att göra, flickan som han lämnade när han flyttade, och som nu ska gifta sig? Vad är det Rhiona Lang döljer? Och finns det någon koppling till John Henderson, Evies fästman? Ju mer de gräver desto mer förbryllade blir de.

Dead Water av Ann Cleeves kom ut helt nyligen, dvs i januari 2013. Det är den femte boken i serien om Shetlandsöarna. Den första, Raven Black, kom ut 2006 och den fjärde delen 2010. Ann Cleeves är en brittisk författare som skrivit nästan 30 böcker i flera deckarserier. Mest känd i Sverige är hon för serien om Vera Stanhope och ”Shetlandskvartetten” (som numera då är en kvintett?), vilka bägge har filmatiserats.

Den s.k. Shetlandskvartetten tillhör en av mina favoritserier inom deckargenren. Brittisk  ”crime” när den är som bäst, både i spänning och språk. Huvudpersonen i de fyra första böckerna är polisen Jimmy Perez. Utan att avslöja för mycket om vad som händer kan jag säga att jag sällan varit så upprörd som när jag läst klart den fjärde boken, Blue Lightning. Det var ett slut som jag inte kunde acceptera. Jag trodde inte seriöst att Cleeves skulle kunna fortsätta serien. Det fanns heller inga indikationer på att hon skulle det. Så döm om min glädje och förvåning när jag förra fredagen upptäckte en nyutkommen femte del. Den inhandlades snabbt som attan och åkte upp som nummer ett på läslistan.

På något sätt är det nog bra att det gått tre år sedan jag läste förra delen. På så sätt så har jag glömt en del av detaljerna, och kan njuta av återseendet. Hade jag sträckläst hade det förmodligen inte blivit samma sak. Det här är en sån bok som jag njuter av. Det är inte så att jag inte kan göra annat än att läsa, men så fort jag läser så infinner sig ”bara-ett-kapitel-till-känslan” och jag blir absorberad. För det är riktigt bra!

Vad är det då som jag uppskattar så mycket? Jag tror det är en blandning av flera faktorer. Språket gillar jag. Hon använder orden för att bygga upp stämningar och spänningsmoment. Ibland förförs jag av det vackra i riktigt brittisk engelska. Precis som i de tidigare böckerna så får hon fram det karga och ensliga men också familjära i det Shetländska landskapet. Återigen får jag lust att åka dit.

Historien känns ”lagom” invecklad, även om man kan diskutera upplösningen. Men återigen, vägen dit är spännande och välbeskriven. Så den stora frågan – hur är det då att möta Jimmy Perez igen? Ja, på något underligt sätt så tycker jag Cleeves på det stora hela lyckas med det också. Det var nödvändigt att ta in Sandy i högre grad, och Willow Reeves är en person som jag skulle kunna tänka mig att få lära känna bättre i en annan bok. Om det nu skulle bli en sån. Det gör att Jimmy Perez delvis får en annan roll vilket är bra. Det finns en del detaljer i historien som stör mig, men det blir för mycket ”spoilers” att ta upp dem här. Likaså kan jag tycka att en del av bipersonerna inte är så väl tecknade som de tre poliserna.

Vill du ha en smakbit ur boken så kika här. Jag rekommenderar serien starkt, men då är det nödvändigt att man börjar med del ett. På engelska heter den Raven Black, och på svenska heter den Svart som natten.

Boken finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Omdöme: Njutbar brittisk spänning på ett kargt Shetland, om hur långt man kan gå för en annan människa.
Betyg: 4+