Ann Cleeves böcker om Jimmy Perez och övriga på Shetlandsöarna har filmatiserats som shetlandDVDTV-serie och de första avsnitten kom ut 2013. BBC har en speciell sajt för serien. På DVD kom de ut i början av april 2014. Jag inhandlade DVDerna när vi var i Oslo i slutet av oktober 2014 (de var specialimport, endast på engelska). Vi såg det första mysteriet Red Bones 2 januari 2015 och det andra mysteriet (Raven Black) 5 januari 2015.

Så här står det på webben om dem.

Red Bones som på TV sändes i två avsnitt:
Del 1: Elderly Shetlander Mima Wilson is found murdered on the archaeological site in the grounds of her croft. Detective Inspector Jimmy Perez and his team investigate and find that somehow the murder is linked to the Shetland bus.

Black Raven som på TV sändes i två avsnitt:
Del 1: DI Jimmy Perez and his team investigate the murder of a teenage girl whose body was found on a secluded beach, and time and again the same name crops up – that of local recluse Magnus Bain, whose home overlooks the crime scene and who had forged an unlikely friendship with the victim. But then the procurator fiscal draws attention to the unsolved disappearance of a girl named Catriona 19 years previously – a case that shares several similarities with this one.

Ann Cleeves böcker i Shetlandsserien är en av mina favoritdeckarserier och jag brukar rekommendera dem både hit och dit. Från början var det tänkt som en kvartett med Black Raven, White Nights, Red Bones och Blue Lightning. Men efter några år så kom en femte del, Dead Water, och helt nyligen Thin Air. De fyra första böckerna finns översatta till svenska, och den femte kommer ut i år på svenska.

Filmatiseringar av favoritserier är alltid komplicerat. Nu är det ett tag sen jag läste de första böckerna och det är en förmildrande omständighet. Men jag ska ändå börja med några saker som jag inte gillar. Och i det följande vill jag utfärda en varning för spoilers!

  • Castingen av Jimmy Perez. Alltså i sätt, språk och beteenden så funkar det alldeles utmärkt, men utseendemässigt stämmer det inte på en enda punkt. Fanns det ingen bra skådespelare med rätt dialekt och utseende, eller?
  • Varför ska man rumstera om så herrans mycket i huvudpersonens privatliv? En av de centrala personerna i Jimmy Perez närhet är inte ens med och det påverkar ju hela historieutvecklingen!!! Varför??? Dessutom så är de som finns med också annorlunda, liksom deras relation till Perez.
  • Varför har man introducerat en ny kvinnlig detektiv? Tosh finns inte i böckerna. Visserligen ger det utrymme till en viss humor, men ändå?
  • Varför börjar man med del 3 i bokserien?

Men, trots detta så gillar jag även TV-serien! Jo, faktiskt. I sig själv tycker jag den är bra. Några bra punkter:

  • Shetlandsmiljön. Precis som i böckerna är det kargt, blåsigt och ödsligt. Men ändå så outhärdligt vackert att man bara vill dit.
  • Människorna och språket. Nu vet jag inte vad en riktig Shetlandsbo skulle säga, men jag tycker att serien förmedlar en kärleksfull bild av människorna som bor där. Eftertänksamheten, tystlåtenheten och kärleken till naturen finns där. Och språket är bara underbart (tack och lov så kunde vi använda den engelska textningen…).
  • Mysterierna. Trots en del mindre ändringar har de i dessa två avsnitt behållit grundstoryn och jag tycker det här är bra mysterier!

Så visst rekommenderar jag serien. När vi hade sett första avsnittet dök det plötsligt upp reklam på TV för som av en händelse visar det sig nu också att SVT ska sända serien med början fredag 9 januari 2015. Så se till att bänka er.

PS Här finns en artikel om seriens likhet med Nordic Noir!