Topp Tio Tisdag: Tio böcker jag varit tvungen att läsa

toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday har The Broke and the Bookish satt temat till Top Ten Books I Was ”Forced” to Read (either by teachers, friends, other bloggers, book club) — doesn’t necessarily have to be a BAD thing. Could be required reading, yes, but also book club, or just super enthusiastic friends ”making” you read something!

Eftersom mitt minne är kort så är det bra att det inte bara handlade om böcker som var obligatoriska i skolan 😉 Då kör vi.

1. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. Obligatorisk läsning i skolan förstås. Tillbringade ett jullov i sängen i mitt rum läsandes denna. Och till min förvåning gillade jag den.

2. Låt tistlarna brinna av Yasar Kemal. Vi skulle läsa den och en svensk bok i skolan och jämföra. Har glömt vilken den svenska boken var men den här gjorde stort intryck.

3. Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz. På jobbet har vi en bokcirkel där vi turas om att välja böcker. Envishet kommer man långt på, så jag läste ut boken.

4. En man som heter Ove av Fredrik Backman. ”Jamen ska du inte prova att läsa den här” tyckte Lennart på Bokia. Tveksam var jag. Övertygad blev jag.

5. Ugglemasken av Brigitte Gacha. Önskade boken som recensionsexemplar men så visade det sig att det inte alls var min typ av bok. Omslag och baksidestext säger inte allt. Men jag tycker man ska läsa ut recensionsexemplar man bett om.

6. Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh. ”Den här måste du läsa” sa Monica som jobbar på Bokia här i stan. Ytterligare en bekräftelse på att vi har samma boksmak!

7. Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander. Inte helt genomtänkt så hakade jag på en bokcirkel på nätet. Vi var nog lite överambitiösa i antalet inlägg och noveller vi skulle läsa. Men så kul det blev!

8. Blått blod av Lars Ragnar Forssberg. Klickade jag hem i Booked. Nja. Det gjorde mig försiktigare i vad jag klickar hem…

9. 1900 Morgenrød. 1950 High Noon. 1999 Aftensang. Gunnar Staalesens trilogi om Bergen fick jag av min pappa i present. Det är klart man måste läsa då. Naturligtvis blev det en av mina favoriter, som jag brukar tjata om här på bloggen.

10. Kampen om järntronen av George R R Martin. Ingick i det som min make konstruerade förra året, nämligen en Makeutmaning med 10 böcker jag skulle läsa på 10 månader. Riktigt roligt och nu kör vi i år igen.

9 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.