The Buried av Sharon Bolton

Handling från Goodreads: She’s killed before. She’ll kill again.
Senior police officer Florence Lovelady returns to Sabden to honour a promise made to dying Larry Glassbrook, a serial killer she put away for murder. Four child skeletons have been uncovered near a children’s home, and Larry insists these are not ancient remains.
Liberated by the news of her father Larry’s death, Cassie Glassbrook is now free to revisit her hometown to win back the love of her childhood sweetheart. She’ll stop at nothing to get him back.
As the two women return to the town that nearly took their lives thirty years ago, long-buried secrets are unearthed that could destroy them all.

Boken: The Buried av Sharon J Bolton kom ut i maj 2022.

Varför jag läste den:  Sharon Boltons böcker är autobuy för mig. Så snart jag kunde satte jag upp The Buried på önskelistan och jag fick den i julklapp. Nu var det dags att läsa den.

Vad jag tyckte om den: The Buried är en lättläst och välskriven spänningsroman. Jag tycker om Sharon Boltons sätt att bygga en historia, med ett språk utan onödiga utvikningar och med ett starkt spänningsmoment. Kapitlen är korta och med varierande POV, vilket bidrar till att driva historien framåt. Det är en mörk historia som visar de allra sämsta dragen hos människor.

Karaktärsteckningarna i The Buried är bra, Sharon Bolton kan få fram karaktärsdrag genom personernas agerande, och andras iakttagelser. Egentligen är jag inte så förtjust i någon karaktär, det är många som är rätt egocentrerade, och inte så schyssta mot andra. Med några undantag. Huvudkaraktären Florence Lovelady är jag kluven till, men hon är en intressant person att läsa om.

En av styrkorna med The Buried är miljön. Sabden är ett speciellt ställe, och som läsare känner man det mörka, naturnära, och inskränkta. Det är brittiskt på det allra bästa sättet. Händelserna som utspelar sig The Buried kan man assoicera till häxprocesser som utspelade sig i Lancashire nära Sabden (The Pendle Trials). Kopplingen i sig tycker jag tillför mycket till berättelsen, men jag är inte så förtjust i de nästan övernaturliga element som dyker upp ibland.

The Buried är del två i en serie om Florence Lovelady, där den första heter The Craftsman och kom ut 2018. Normalt i en serie så är det händelser i del 2 som kommer efter de i del 1 (finns undantag som Ragnar Jónasson som vände på allt). I The Buried blir jag till en början väldigt förvirrad, för det visar sig både vara en prequel och sequel. Det är två tidslinjer, en som utspelar sig 1999 och en som utspelar sig 1969. Det är samma upplägg som i The Craftsman. Men det som utspelar sig 1999 i The Buried är en prequel till The Craftsman, medan det som utspelar sig 1969 är en sequel. Förvirrande? Ja, väldigt i början. Men egentligen var problemet att historierna är så sammanvävda med varandra, att man verkligen måste komma ihåg vad som hände i The Craftsman, och det tog ett tag innan jag gjorde det eftersom det är fem år sedan jag läste den. Så min rekommendation är att läsa böckerna relativt snart på varandra. Det ska bli intressant att se om det blir en tredje del som var sagt, och när den utspelar sig.

Som ett PS kan läggas till att den här boken först hette The Poisoner och skulle ha kommit ut 2020. Den såldes även till andra länder, och i Sverige kom den ut som Giftmördaren. Den kom dock aldrig på engelska, och som jag förstått det var det något problem med förlaget och pandemin. Nu när den väl kom hade den bytt namn till The Buried.

Det finns ingen tvekan om att jag kommer att fortsätta läsa Sharon Boltons böcker, de står helt enkelt på autobuy så snar de kommer på engelska.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Trapeze
Sidor: 434
Betyg på Goodreads: 3,95 baserat på 738 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny
Utläst: 20 mars 2023

5 kommentarer

  1. Det låter som ett upplägg som jag både älskar och hatar. Tiden kan ofta ge mig huvudvärk när den används på det viset 🙂 Jag har ju börjat snegla på Hantverkaren, men då håller jag på den ett tag. Vem vet när The Buried kommer på svenska 🤔

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.