Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth

Handling från förlagets hemsidaElsa och Sophia har fått den galna och härliga idén att skapa ett julfirande på hjul. Ett julfirande för alla som är ensamma eller ledsna. Men Sophia måste plötsligt åka och ta hand om sin mamma, och Elsa står ensam precis när projektet ska dra igång. Hon som inte riktigt känner sig som eldsjälen i detta. Kommer hennes besök att bli uppskattade eller kommer alla bara att tycka att hon är en galning med skåpbil som tränger sig på när de är som mest sårbara?
Som om inte det vore nog måste hon dessutom jonglera en surmulen tonåring, en översocial granndam och en misstänksam äldre herre som verkar arg på precis allt och alla. Och en tomte som skulle kunna ha dejtingpotential men som hon faktiskt inte vet hur han ser ut under masken.

Boken: Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth kom ut 18 oktober 2022.

Varför jag läste den: Jag köpte Julakuten för ensamma hjärtan i november när Callum Bloodworth var i Sundsvall och signerade böcker. Nu när julen närmar sig tyckte jag den passade bra.

Vad jag tyckte om denJulakuten för ensamma hjärtan är en härlig varm smällkaramell att njuta av i jultider. Callum Bloodworth vet verkligen hur man skriver feelgood precis på det sättet som jag vill ha det. Julakuten för ensamma hjärtan ger den där fina känslan av hopp och glädje, men väjer inte heller för det komplicerade med svärta. Det finns stycken där tårarna faktiskt lurar i ögonvrån, ja t.o.m. ett stycke som jag har svårt att läsa. Men mest sitter jag och läser med ett leende på läpparna. Julakuten för ensamma hjärtan är för oss alla som saknar någon extra mycket så här i jultid.

Det är en lättläst bok och jag slukade boken på två dagar. Nästan lika snabbt som jag slukar en saffransbulle. För det är det där med fika. Ja, jag gillar att fika, och jag gillar också att läsa om fika. När jag läser Julakuten för ensamma hjärtan blir jag sugen på att prova precis allt, och öppnade Julia ett bageri skulle jag rusa dit. Jag blir t.o.m. sugen på varm choklad med marshmallows, som jag i verkligheten brukar tycka är för sött.

Jag gillar karaktärerna i Julakuten med ensamma hjärtan, och allra mest gillar jag deras slagfärdighet i repliker sinsemellan som speglar kärleken i en familj, mellan vänner eller mellan potentiella partners. Fokus på familj, oavsett om det rör de som har familj eller de som inte har några nära, och fokus på vänskap, eller bara en främling som bryr sig tycker jag om när det gäller feelgood. Elsas och Sophias vänskap är något speciellt och beskrivs fint.

Julakuten för ensamma hjärtan handlar också om sorg och hur vi hanterar det olika. I början av boken tycker jag det behandlas lite för snabbt när Elsa och Julia besöker sina ”kunder”. För att mötas i sorg behöver man ofta tid, och det kan vara svårt att närma sig en person. Det går helt enkelt lite för fort i vissa scener. Men sen växer berättelsen och några scener är riktigt fina och starka, där sorgen får ta plats.

Julakuten för ensamma hjärtan är den andra boken av Callum Bloodworth som jag läser, och det lär nog bli fler. För er som inte läst den här, så hinner ni säkert innan jul! En del av inkomsten skänker författaren också nu i december till Cancerfonden.

Bloggat om boken har basilicablogg

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Bazar
Sidor: 344
Betyg på Goodreads: 3,94 baserat på 108 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny
Utläst: 11 december 2022

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.