Handling från förlagets hemsida: Romanen skildrar ett äldre gift par och den tunga tystnad som fyller deras liv och samliv. Med en oerhörd känsla för det till synes enkla och betydelselösa i tillvaron, avtäcker Merethe Lindström de stora hemligheter som äktenskapet vilar så tungt på. Mannen, Simon, tiger om nazisternas förföljelse av hans familj när han var barn, hans hustru Eva om ett oönskat barn hon lämnade bort för adoption när hon var en ung kvinna. För en tid hjälper Marija, en lettisk kvinna, makarna att stå ut med tystnaden. När hon plötsligt försvinner måste de hjälpa sig själva.

Boken: Dagar i tystnadens historia av Merethe Lindstrøm kom ut på svenska september 2012.

Varför jag läste den: Den här boken väckte mitt intresse 2012 och jag fick den i födelsedagspresent 2013. Den är alltså en hyllvärmare med råge, och nu när jag ville välja någon författare som är med i Boktolvan och Hett i hyllan tog jag mig äntligen för att välja den.

Vad jag tyckte om den: Dagar i tystnadens historia är en filosofisk och bitvis drömlik text. Det tog mig ett tag att vänja mig vid berättarstilen, som bröt av mot det mesta jag läst den senaste tiden. Det finns mycket outtalat, och som läsare så är det mycket man får tolka och läsa mellan raderna. För mig är det normalt något som jag vill ha och uppskattar mycket, men i Dagar i tystnadens historia tycker jag att det bitvis skapar för många lösa trådar, och jag tappar bort berättelsen. Samtidigt är det vackert berättat om åldrande, sorg och tystnad. Genom små händelser får Merethe Lindstrøm fram en stor dramatik. Jag får bitvis ångest av hennes sätt att skildra ålderdomen och allt som inte sägs, det är som att inte riktigt kunna andas.

Berättarrösten är Eva, och hon är en karaktär som jag är kluven till. Till att börja med så tycker jag hon verkar självisk, men allt eftersom hennes historia och sorg framträder, så får jag mer förståelse för henne. Men som berättare framstår hon som kall och livlös. Simon är enbart en karaktär som hon betraktar och berättar om. I den historien finns starka och hjärtskärande bitar. Vad som var orsaken till att Marija slutar gissade jag ganska tidigt. Hon är en bikaraktär som blir ett medel att få fram vad som är Evas och Simons hemligheter och historia.

Jag tycker om Merethe Lindstrøms språk som är lågmält och finstämt, och skulle kunna tänka mig att läsa mer av henne.

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Weyler förlag
Sidor: 214
Betyg på Goodreads: 3,52 baserat på 805 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 7 november 2021