Handling från webbenMen se, i tamburen, invid telefonen, satt ett halvt ark papper fastnubbat; och det var fullskrivet med flera stilar, somt redigt med bläck, annat klottrat med blyerts eller rödpenna. Där stod det, hela denna vackra historia, som avspelats på den korta tiden av två år; allt han ville glömma stod där; ett stycke människoliv på ett halvt ark papper. 

BokenEtt halvt ark papper av August Strindberg är en novell som utgavs första gången 1903 i samlingen Sagor.

Varför jag läste denI Tisdagstrion (som arrangeras av Ugglan & Boken) för några veckor sedan var temat noveller. Mösstanten skrev här om ett Halvt ark papper och jag blev så nyfiken att jag letade upp den på webben och läste den.

Vad jag tyckte om den: Min inställning till August Strindberg är kluven. Jag läste verk av honom när jag var i gymnasieåldern, och de väckte rätt starka känslor. I synnerhet så minns jag att jag läste Giftas och blev oerhört upprörd, inte minst av kvinnosynen. Samtidigt så är det intressant med författare som väcker starka känslor med sina verk. Med den skeptiska känslan började jag läsa Ett halvt ark papper.

Det tog inte många minuter att läsa den här mycket korta novellen men jag är helt klart imponerad. Om man räknar per ord så är den här novellen definitivt i topp av de jag läst överhuvudtaget. För att jag ska tycka om en novell måste författaren hinna väcka mitt intresse snabbt, få fram ett budskap och få mig att känna något på kort tid. På bara två sidor lyckas August Strindberg beskriva en människas liv, med sorg och glädje tätt ihopvävda. Det mesta ligger mellan raderna och det är där man hittar känslorna som läsare. Snyggt och starkt!

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Finns utgiven på Novellix. Jag läste den på webben.
Sidor: 2
Betyg på Goodreads: 3,96 baserat på 260 betyg
Hur jag fick tag på den: På webben
Utläst: 27 april 2021