Från förlagets hemsida: Innan allt förändrades levde unga Hannah Rosenthal ett sorglöst liv. Men nu, 1939, är Berlins gator draperade med röd-vit-svarta flaggor, hennes familjs ägodelar fraktas bort, och de är inte längre välkomna på platser som tidigare känts som hemma. Hannah och hennes bästa vän, Leo Martin, sluter en pakt: vad framtiden än har i sitt sköte, så ska de möta den tillsammans.
Nytt hopp anländer när familjerna Rosenthal och Martin lyckas få visum till Kuba och avseglar med den transatlantiska lyxångaren SS St. Louis mot Havanna. Men snart börjar det gå illavarslande rykten om Kuba. Från ena dagen till nästa verkar det fartyg som varit deras räddning förvandlas till deras undergång.
Sjuttiofem år senare, i New York, får tolvåriga Anna Rosen ett egendomligt paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma beslutar sig för att resa till Havanna för att ta reda på sanningen om familjens mystiska och tragiska förflutna.

Den tyska flickan av Armando Lucas Correa kom ut i maj 2017. I original heter den The German Girl och kom ut 2016. Armando Lucas Correa är en amerikansk författare och journalist, född i Kuba. Den tyska flickan är hans debutroman.

Den här boken dök överraskande upp i posten förra året. Trots att den verkade lockande var det inte förrän nu jag kom mig för att läsa den. Armando Lucas Correa ingår också i min Boktolva 2018.

Den tyska flickan är en fascinerande och på många sätt en fruktansvärd historia. I grunden ligger en verklig händelse, om båten SS St Louis som fylld med flyktingar från Tyskland vägrades tillträde till flera länder, och till slut vände om tillbaka. Det här var en för mig helt okänd händelse, och den förtjänar att lyftas till ljuset. Det är ett grymt exempel på vad bristen på medmänsklighet kan göra, och tyvärr kan man dra paralleller till vad som händer i nutid.

I början av boken så går läsandet trögt, då jag stör mig på några saker. Det främsta är berättarrösterna, som jag tycker känns för lika och för naiva. Jag har svårt att skilja på Anna och Hannah. Jagformen fungerar inte heller så bra. Men efterhand så slukas jag upp av historien och även berättarrösterna känns mer och mer rimliga relaterat till ålder och kön. Karaktärerna växer med berättelsen.

Berättelsen i Den tyska flickan trollbinder mig till slut, och efter att jag läst ut den så kan jag inte sluta fundera på den. I huvudsak rör det naturligtvis grunden, passagerarnas tragiska öde, men också karaktärernas personliga öden är fascinerande. Tyvärr så känns det som att författaren försöker klämma in lite väl mycket i samma bok, när han också väver in Kubas nutidshistoria. Det blir mycket att ta in och det blir lite väl översiktligt bitvis.

Den tyska flickan är en tänkvärd bok och jag skulle kunna tänkak mig att läsa mer av Armando Lucas Correa.

Omdöme: En fascinerande och på vissa sätt skrämmande historia om brist på medmänsklighet.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Johannas deckarhörna, Mest Lenas godsaker, Den läsande kaninen, Endast E-böcker och Just nu – just här.

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Originaltitel: The German Girl
Översättare: Jessica Hallén
Sidor: 342
Betyg på Goodreads: 3,81 baserat på 13 662 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Avslutad: 14 augusti 2018.