Från Ugglan & Boken: Varje tisdag kommer jag att publicera en trio böcker på ett visst tema, och du är varmt välkommen att delta! Knåpa ihop din egen trio, lämna din länk här i kommentarsfältet och hoppa runt på andra deltagares bloggar och ta del av spännande tips. Alla teman finns bestämda i förväg och går redan nu att läsa här (och via länk på Ugglan & bokens startsida). 

Temat vecka 43 är: På resande fot

Det känns som om jag ständigt är på resande fot. Så även idag. Det kan bli mindre läst då för jag blir trött. Eller mer, för jag orkar inte alltid jobba på tåget. Ibland läser jag om andra som reser. Här kommer tre sådana böcker. Som av en händelse utspelar sig hela eller delar av dem under andra världskriget.

  1. Vi kom över havet av Julie Otsaka. Året 1919 reser ett antal unga japanska kvinnor till USA där de ska möta sina blivande makar som de aldrig sett. De kämpar för att få ett liv i ett land där man har svårt att acceptera dem.
  2. Den tyska flickan av Armando Lucas Correa. 1939 avgår fartyget SS St Louis som fylld med flyktingar från Tyskland och anländer så småningom till Kuba. Bygger på verkliga händelser.
  3. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg handlar om författarens pappas resa till Sverige. Den började en gång i ghettot i Łódz, passerade de mörka ställena som Auschwitz, Ravensbrück och Wöbbelin och slutade i Södertälje.