Från förlagets hemsida: Året är 1957. Sömmerskan Hannah Lönn har rest till Eneby i Småland för att ta hand om sin faster Lilly som stukat foten, men sommaridyllen skakas snart av ett mord. En av medlemmarna i byns syjunta hittas mördad med en sax i bröstet. En charmig pusseldeckare där den självständiga och färgstarka Hannah Lönn tillsammans med polisen jagar efter mördaren bland den lilla ortens hemmafruar, gårdsägare och konditoribiträden.

En sax i hjärtat av Marie Bengts hade recensionsdatum 24 mars 2017. Marie Bengts är en svensk författare och journalist från Småland som numera bor i Stockholm. En sax i hjärtat är hennes debutroman.

En sax i hjärtat dök upp helt oväntat med posten en dag. En personlig hälsning från författaren hade den. Jag hade sett den på en del bloggar och faktiskt noterat den som ”intressant” i ett tidigare inlägg på bloggen. Jag har en svaghet för riktigta pusseldeckare – back to basics i deckargenren.

En sax i hjärtat är en pusseldeckare precis som en sådan ska vara. Alla komponenter finns där, och jag gillar verkligen upplägget. En eloge till Marie Bengts som vågar ta sig an genren när det i dagens stora utbud är så vanligt med helt andra typer av deckare. Det finns många likheter med hur Agatha Christie, eller vår egen svenska mästare Maria Lang bygger upp en riktig pusseldeckare. Hannah Lönn är inte en ny Puck (tack och lov) men jag tycker det finns en hel del likheter med en del Maria Langböcker, även vad gäller intrigen och upplösningen.

Jag gillar Hannah Lönn som huvudperson, i alla fall på pappret. Hon är nyfiken och orädd, och lägger sig i det hon inte borde. En utmärkt huvudperson i en pusseldeckare. I verkliga livet skulle jag förmodligen inte alls tycka om henne. Att hon är en karriärkvinna med en kärlek till sin profession är ett definitivt plus. Som andra som läst den här boken blev jag vansinnigt sugen på vanlijhjärtan. Men till min besvikelse hade inte bageriet jag gick förbi några

Mysteriet är inte på något sätt nagelbitande, men som det ska vara i en pusseldeckare är det alla karaktärer och trådar som intresserar.

Trots att det här är en riktigt bra pusseldeckare så fastnar jag inte riktigt i historien, jag märker att tankarna vandrar och jag får läsa om bitar. Utan att jag kan sätta fingret på varför så biter sig inte historien fast. En sax i hjärtat är välskriven, och språket flyter, men det är inte ett 50-talsspråk. Det blir en berättelse om 50-talet med alla genuina detaljer, men jag känner mig inte förflyttad till den tidsperioden språkligt. Och nu jämför jag igen med Maria Lang. Det är riktigt riktigt svårt att göra en sådan resa tillbaka språkligt.

Jag läser gärna mer om Hannah Lönn och ser fram mot nästa del i den här serien, som vad jag förstår ska utspela sig i Stockholm. Fast jag hoppas att det som antyds i slutet om Hannah inte blir som man kan befara…

Omdöme: Charmig pusseldeckare i 50-talsmiljö.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Just nu just här, Johannas deckarhörna, Läsa & Lyssna och Bokbygd

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Albert Bonniers förlag.

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 25 april 2017.