Från förlagets hemsida: När Hannah Lönn blir kontaktad av modedirektör Leijon på Svenska Kompaniet i Stockholm tror hon först att karriären som klädskapare äntligen ska få sig en skjuts. Desto större besvikelse när hon får reda på att uppdraget består i att sy trettio svarta dominoslängkappor som rekvisita till en modevisning, som ska anordnas till Christian Diors ära. 
Det ska snart visa sig att arbetet blir mer intressant än det först verkar. Dagen före modevisningen får tidningen Kvällsbladet ta emot ett hotbrev som tycks riktat mot modehuset och dess direktör – ”Döden klär i domino”. 

Döden klär i domino av Marie Bengts hade recensionsdag 7 juni 2019. Marie Bengts är en svensk författare och journalist från Småland som numera bor i Stockholm. Hon debuterade 2017 med En sax i hjärtat, den första delen i serien om Hannah Lönn. Döden klär i domino är andra delen i samma serie.

Jag gillade den första delen i den här serien, En sax i hjärtat, och när jag såg att det skulle komma en ny del visste jag att jag absolut ville läsa den. Så när det kom en fråga från författaren så var det självklart att svara ja. Den fick förstås gå före i läskön.

Döden klär i domino är en välskriven och lättläst pusseldeckare. Att få ihop en pusseldeckare är inte det enklaste men Marie Bengts lyckas alldeles utmärkt. Jag tycker om den här genren av deckare, där jag får njuta av grundskälet till att jag gillar deckare – att det är fokus på gåtan. Marie Bengts är bra på att bygga ett mysterium så det passar i genren. Det finns en del oväntade vändningar på vägen som överraskar och gör det mer spännande. Ett antal ledtrådar sprids ut på vägen på ett listigt sätt så man nästan missar dem. Det finns också något oemotståndligt charmigt med den här serien, i karaktärerna, i dialogen och i tonen den berättas i.

Karaktärsteckningarna är bra och framförallt gillar jag kvinnorna som är i fokus i boken. De är flera, med olika utmaningar, men de flesta med en ambition om att ha ett framgångsrikt yrkesliv. Sådant blir allt viktigare för mig att läsa om, jag har mindre tålamod när kvinnor framställs som viljelösa. Jag läser gärna mer om Hannah Lönn, men skulle också vilja veta mer om Anita och Bibbi. Sen har jag själv sysslat med sömnad av olika slag under årens lopp, som gör att jag tilltalas av beskrivningen av Hannah och hennes kärlek till textiler. Faktum är att jag i den här andra delen har lättare att ta Hannah till mitt hjärta än i första delen.

En sax i hjärtat hade en fördel framför Döden klär i domino, och det är miljön. Jag föredrar det lilla samhället, och så saknar jag vaniljhjärtana! Men samtidigt är det kanske mer realistiskt att röra sig i en stor stad som Stockholm. Den här gången fungerade det att Holm befann sig i Stockholm, men fler sådana sammanträffanden kan påverka trovärdigheten framöver. Det ska bli intressant att se hur det löser sig i kommande böcker, och hur relationen mellan Hannah och Holm.

Det blir en speciell atomsfär när man låter en bok utspela sig i dåtid. Det går inte riktigt att jämföra med de deckare som skrevs på den tiden, som t.ex. de av Maria Lang, även om mina tankar rör sig just till hennes deckare. Språkligt så finns det en annan modernare ton i serien om Hannah Lönn. En extra krydda blir just hänvisningarna till klassiska pusseldeckare, som Hannah Lönn själv gillar att läsa, och klassiska drag från pusseldeckare återanvänds med en glimt i ögat.

Jag ser fram mot att läsa nästa del i serien och hoppas det kommer fler. Har du inte läst den här serien är det dags att börja nu.

Omdöme: Charmig pusseldeckare med en fin tidston
Betyg: 4

Bloggat om boken har Vickes boklåda

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 368
Betyg på Goodreads: 3,45 baserat på 11 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från författaren/förlaget
Utläst 22 juni 2019.