Från förlagets hemsida: En man hittas skjuten i bröstet, sittande i en fåtölj framför brasan. Märkligt nog bär han sin dotters vigselring på lillfingret.
I en annan del av stan söker en begravningsentreprenör efter sin bror. En bror som han verkar vara ensam om att sakna och som han fruktar kan vara borta för alltid.
Samtidigt kämpar en kvinna för att inte förlora kontrollen när hennes man blir mer och mer farlig. Tiden rinner snabbt undan och hon får allt svårare att skydda sig själv och sina barn.
Fredrika Bergman och Alex Recht ser samband mellan de olika fallen och leds in i en cirkel av spår där gamla synder kommer tillbaka. Någon lämnar meddelanden till Alex, någon som vill ställa allt tillrätta. Men vem är den anonyme brevskrivaren och varför tycks gärningsmannen alltid ligga steget före?

Syndafloder av Kristina Ohlsson har recensionsdatum idag, 15 mars 2017. Kristina Ohlsson är en svensk författare som tidigare arbetade som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon debuterade som författare 2009 med Askungar, den första i serien om Fredrika Bergman och Alex Recht. Syndafloder är den sjätte och avslutande delen i serien.

Kristina Ohlsson är en av mina absoluta favoritförfattare av svenska deckarförfattare, och hennes serie om Fredrika Bergman och Alex Recht är dessutom min favorit av hennes serier. Efter några års uppehåll blev jag själaglad att höra att det skulle komma en del till (om än den sista), och minst lika glad blev jag när det visade sig att förlaget var villigt att skicka ett fysiskt exemplar av boken.

Syndafloder är en mycket välskriven och spännande deckare. Det är något i Kristina Ohlssons språk och berättarteknik som gör att jag njuter när jag läser Syndafloder (och flera av hennes tidigare böcker). Det finns ett driv och ett sätt att lägga ut trådarna i historien som gör att jag hela tiden vill läsa mer, samtidigt som jag njuter av läsandet så jag vill bromsa. Jag hade kunna sträckläsa boken, men samtidigt så tror jag att jag fick ut mer av läsandet genom att inte göra det.

En nackdel för mig är att det är fyra år sedan jag läste förra boken i serien, och jag kommer faktiskt inte ihåg hur de återkommande karaktärerna hade utvecklats då. Visserligen har det gått tid för karaktärerna också, och de har heller inte haft daglig kontakt, så jag får som läsare reda på en hel del som hänt sen sist. Men samtidigt så förutsätts att man minns en del. Karaktärerna är väl beskrivna, och man får den här gången också ta del av deras privatliv. Det finns några saker som jag normalt brukar störa mig på i deckare (för att undvika spoilers tänker jag inte säga vad) men som jag i det här fallet köper, eftersom jag så fullständigt rycks med av historien redan från första sidan. Spännande är det och inte så lite obehagligt stundvis.

Jag sörjer att detta (förmodligen) är den sista delen, men efter att ha läst andra böcker av Kristina Ohlsson så känner jag mig ändå förvissad om att jag kommer att njuta även nästa gång jag läser en bok av henne.

Omdöme: Mycket välskriven svensk deckare om rättvisa, brott och straff.
Betyg: 5-

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Piratförlaget

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tusen tack för det!
Utläst 10 mars 2017.