Rosor, kyssar och döden av Maria Lang

rosorkyssarChrister Wijk ska förlova sig med Gabriella Malmer, sondotter till den rika disponenten Fredrik Malmer. Puck och Eje Bure är bjudna till förlovningsfesten, men bestämmer sig spontant att komma förbi Rödbergshyttan några dagar tidigare. De får träffa resten av familjen: Gabriellas farbror Otto med fru Helene, Gabriellas syster Pia, Fredriks syster Fanny och hushållerskan Mina. De får också höra om Björn Uddgren, som bor på Udden och är son till Udda-Gertrud som försvann mystiskt när Björn var liten. Puck blir sjuk, och när Eje åker vidare så blir hon kvar. En kväll så kallar Fredrik på henne och Christer, och de får bevittna ett nytt testamente. Strax efter får Fredrik en hjärtattack, men verkar kvickna till. Puck vaknar på natten av ett skrik och hittar Fredrik död och Mina, som skulle vaka över honom, djupt i sömn. Det visar sig snart att han blivit mördad. Vem är det som mördat honom? Och hänger det alls ihop med det kvinnolik som grävs upp? Christer kastas in i en mordutredning som berör hans nära och kära.

Rosor, kyssar och döden av Maria Lange kom ut 1953. Det är den femte boken i serien om Christer Wijk och Puck Bure. Maria Lang är en pseduonym för för Dagmar Lange, en svensk författarinna och lektor som är mest känd för den här serien. Boken har filmatiserats 2013.

Jag började läsa Maria Langs böcker förra året, en klar brist att jag inte läst de tidigare, jag som läser så många deckare. Urvalet av böcker har hittills baserats på vilka som filmatiserats (för att läsa böckerna innan vi skulle se filmerna). Rosor, kyssar och döden inhandlade jag just för att läsa den innan vi skulle se filmen. Den kändes som ett perfekt val för sommarläsning.

När jag läste Rosor, kyssar och döden så var jag precis i rätt stämning. Det var under två mycket varma sommardagar i en lägenhet i Örebro, och jag hade som Puck i boken drabbats av en sommarförkylning. Behovet av något enkelt och lättsmält var stort. Vi hade precis varit i Nora på besök, kikat på den miljön som Dagmar Lange verkade i och som inspirerade henne, och jag hade handlat flera Maria Langböcker.

Rosor, kyssar och döden är en lättläst pusseldeckare av gammalt snitt i språket, men av god kvalitet. Jag gillar galleriet av personer och dynamiken dem emellan. Av de jag läst så är det också den bok där spänningen mellan Puck och Christer är som tydligast, även om det i dagens mått mätt är rätt mycket underförstått. Jag slås återigen av att den är rätt frispråkig vad gäller sexualitet, inte minst för de kvinnliga karktärerna, och det är en integrerad del i historien. En annan möjligen mer tidstypisk sak som stör mig är Christers uttalande om ”tattares” mentalitet.

Det här var den bästa Langdeckaren jag läst så långt, och genast efter så plockar jag upp nästa i läslistan…

Omdöme: Lättläst gammaldags pusseldeckare om passion och konvention.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bokmarika, Bokparet, Bokhyllan i Pepparkakshuset, Ett hem utan böcker, Marias bokliv  och Fiktiviteter 

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.
Förlag: Norstedts (mitt exemplar från 1953).

Mitt exemplar köpte jag av Sundsvalls Antikvariat tidigare i våras.
Utläst 26 juli 2014

9 kommentarer

  1. Jag tycker också att det verkar som att hon inte var rädd för att skriva om saker som var lite mera tabu på den tiden, men samtidigt är det klart att en del tidstypiska uppfattningar förekommer. Men det får man väl ha fördrag med om man läser en gammal bok 🙂

    Gilla

  2. Jag måste nog ta och läsa Maria Lang, brukar ju gilla gamla, klassiska pusseldeckare. Men det är alltid jobbigt när de där tidstypiska attityderna dyker upp och slungar en ur boken. Det hände sist när jag läste Agatha Christie och det dök upp helt vedervärdiga attityder kring våldtäkt.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.