Den 9 oktober 2013 släpptes filmen Rosor, kyssar och döden på DVD. Den hade inte gått på bio innan dess. Vi såg den 30 juli 2014.

Så här beskrivs filmen på nätet:rosor_kyssar_och_doden

Rikskommissarie Christer Wijk (OLA RAPACE) ska förlova sig med den undersköna Gabriella, som är arvtagerska till godset Rödbergshyttan. Puck (TUVA NOVOTNY) och Einar (Linus Wahlgren) är bjudna till förlovningsfesten, men den blir abrupt inställd när kvarlevorna efter en kvinna hittas på godsets ägor. Puck och Christer undersöker mordgåtan och avslöjar en historia om makt, pengar och kärlek som har pågått under generationer, en historia som blir mer personlig för Christer än vad han skulle vilja.

Den här filmen såg vi bara en vecka efter att jag läst boken, och det var både en fördel och en nackdel. Till att börja med satt jag bara och irriterade mig på saker de hade ändrat. Varför ändrade de i kronologin? Varför tog de bort de där personerna? Varför la de till den personen? Varför ändrade de tempramentet på en person? Efter ett tag insåg jag att en del ändringar var en följd av de andra men ändå. Jag kunde inte riktigt gå upp i filmen.

Det man lyckas bäst med är att göra den ”tidstypisk” och ändå så känns dialogen lite modernare än i böckerna, och personerna lite mer anpassade. I den här filmen stämmer dynamiken mellan Christer och Puck med hur den beskrivs i boken, och jag inser att jag faktiskt inte stör mig på Ola Rapace som Christer (men varför lägger man till den sista scenen?).

Trots att jag hakade upp mig på en del skillnader så tror jag att man faktiskt får ut mer av den här filmen om man läst boken än om man inte gjort det. Då förstår man Lang-charmen i alla fall! För trots skillnaderna så tyckte jag den var rätt charmig. Om man nu kan kalla en film i den här genren för charmig.

Filmen recenseras på Moviezine