Tiggarflickan av Alice Munro

Rose växer upp i den fattiga delen av Hanratty, Ontario. Hon bor med sin pappa, sin styvmor Rose och sin yngre halvbror Brian tiggarflickanbakom en affär. Från sin fattiga uppväxt gör Rose en klassresa genom att få möjlighet att skaffa sig en god utbildning. När hon sedan gifter sig med en rik man så hamnar hon i de rika kretsarna, där hon ses som en exotisk varelse. Hennes uppväxt och hennes ambitioner präglar hela hennes liv.

Tiggarflickan av Alice Munro kom ut på svenska för första gången 1984, men i nytryck 2013. På engelska heter novellsamlingen om Rose The Beggar Maid och kom ut 1978 (som Who do you think you are). Alice Munro är en kanadensisk författare som fick Nobelpriset i litteratur 2013. Hon debuterade 1968 och har gett ut fjorton novellsamlingar.

Förra året läste jag min första bok av Alice Munro, Brinnande livet, och det lockade till mer läsning. När den här boken dök upp i Bokcirkelhyllan på jobbet så var det ett enkelt val.

Jag älskar Munros berättarstil! Hennes språk är så vackert och ger mig genast associationer och bilder, det blir snabbt en målande historia. Det är fascinerande hur hon lyckas skapa en röd tråd, få in så många stämningar och så många associationer i en novell. Historierna går i cirklar i tid och rum, hit och dit, men ändå så finns det en så solklar logik att man aldrig uppfattar det som förvillande. Det är som att berättandet speglar ett verkligt liv, där det finns kopplingar hit och dit i plats och tid. Hon lyckas teckna både fängslande människoporträtt och starka miljöer som går under huden.

Rose är en mycket levande person och jag fattar sympati för henne. Hon fattar inte alltid rätta och kloka beslut, men däremot högst mänskliga beslut. Hon gör så gott hon kan och menar inte illa. Jag får ångest när hon har ångest över sin relation till sin dotter Anna, jag skäms när hon skäms, och jag blir stolt när hon blir stolt. Mer om innehållet tänker jag inte orda, det måste helt enkelt upplevas i den ordning som författaren tänkt sig.

När jag läser dessa betraktelser över Rose liv så funderar jag på varför det här är en novellsamling. Det är ju inte olikt hur en del romaner är uppbyggda. Visserligen berättar varje kapitel en historia i sig, men samtidigt så finns det kopplingar mellan historierna, och en del av behållningen är att man läser alla. De känns inte fristående.

Novellerna i Tiggarflickan har mer än 35 år på nacken, men känns alldeles aktuella. Helhetsupplevelsen är så stark att jag undrar om jag kommer att våga läsa mer av Munro. Fast samtidigt så är jag helt säker på att jag kommer att läsa mer av henne.

Omdöme: Vacker och fascinerande novellsamling om en stark kvinnas liv.
Betyg: 5

Några andra som bloggat om boken är C R M Nilsson och Bokdamenblog.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar lånade jag i bokcirkeln på jobbet.
Utläst 28 mars 2014.

11 kommentarer

  1. Jag funderade på att köpa en av hennes novellsamlingar nu när det blev 50% på rean, men sedan kom jag på att detta är en typisk bok som jag skulle kunna låna på biblioteket 🙂

    Gilla

  2. Vad kul att du tyckte så mycket om den här 🙂 Munro målar verkligen upp ett levande porträtt av Rose på ett fantastiskt skickligt vis. Det var inte alla gånger jag tyckte om henne, men jag förstod henne alltid och hon kändes väldigt verklig.

    Gilla

    • Jag kände sympati för henne och på det sättet så tyckte jag om henne. Hon var väldigt levande och det är sympatiskt. Jag är själv lite förvånad av hur mycket jag gillar Munros språk 🙂

      Gilla

  3. Denna bok är fantastisk! Jag håller helt med dig. Under huden. Man läser den i ett NU som är verkligt för en själv. Välförtjänt Nobelpristagare.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.