Hans Viksten-stiftelsen har möte på Bjertorps slott. De ska diskutera och besluta vem som ska bli årets pristagare. Kvällen innan så minnmigsomenangeläter de middag tillsammans och umgås. I styrelsen sitter Helena Waller som är forskare i litteraturvetenskap från Västgöta universitet, liksom hennes kollega professorn Ulf Pärsson. Det är Moritz Adamsson, forskare i filosofi och dekan vid Stockholms universitet som tagit med sig sin sekreterare Marika Skog som också är stiftelsens sekreterare. Karin Jensen är dansk politiker men även forskare och expert på Karen Blixen. Doris Klintberg är invald i styrelsen främst pga sitt starka kontaktnät och Rickard Bergsten är länsöverdirektör och vikarierande landshövding. På morgonen efter när mötet ska börja är det en av dem som inte dyker upp. När personen hittas så är det död under märkliga omständigheter. Polisen misstänker snart att det är någon av de andra medlemmarna som begått mord och undersökningen påbörjas. Samtidigt så visar det sig att Helena Wallers vän Eva Norén som är personalchef på Skövde kommun blir indragen när en ur personalen på ett ålderdomsboende mördats.

Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist har recensionsdatum i dag, 2 april 2014. Det är Kristina Appelqvists femte bok, men den första i en ny serie med litteraturforskaren Helena Waller i centrum. Kristina Appelqvist är en svensk författare, frilansskribent och kommunikationskonsult. Hon har bl.a. arbetat som kommunikationschef på Högskolan i Skövde. Hon debuterade 2009 med Den svarta löparen med rektor Emma Lundgren och kriminalkommissarie Filip Alexandersson som huvudpersoner.

Jag har läst böcker av Kristina Appelqvist tidigare, nu senast De blå damerna. Eftersom jag uppskattat hennes böcker så blev jag glad när jag fick möjlighet att få Minns mig som en ängel som recensionsexemplar.

Minns mig som en ängel är en underhållande pusseldeckare i god klassisk stil, med ganska enkel uppbyggnad. Ett begränsat persongalleri. Ett dödsfall. En begränsad skara misstänkta. Sakta rullas kopplingarna och intrigerna upp. I mitt tyckte gör Kristina Appelqvist det här bra, hon använder verktygen i genren bra.

Men jag har en svaghet som jag tror gör att jag faktiskt är lite extra förtjust i just Appelqvists böcker. Jag älskar universitetskopplingarna! Sitter med ett leende när de akademiska intrigerna rullas upp och när människorna befinner sig mitt i det. Jag har tillbringat så många år inom universitet att jag fullt ut kan uppskatta hennes inblick i den världen. I den här boken får jag som läsare lära mig en del extra om Karen Blixen och det är riktigt intressant. Jag har för många år sedan läst och gillat Karen Blixen och nu blir jag både lockad att läsa mer av henne och mer om henne!

En småsak som är lite irriterande är hur en del människor (i synnerhet kvinnor) kommenteras utifrån hur de klär sig. Om man inte har höga klackar så är man inte uppklädd t.ex. Men samtidigt så kan man anta att det blir en del av personerna som tänker så, en del av deras karaktär snarare än en åsikt som uttrycks av författaren.

I en sådan här bok så betyder gåtan en hel del. Utan att avslöja för mycket så kan jag förstå lockelsen att skriva en bok som inleds med just den typen av dödsfall. Upplösningen av det hela gissar jag ett tag innan till vissa bitar, men inte helt.

Jag kan inte nog betona att det här är underhållningslitteratur, en deckare som ska läsas för det lättsamma med en gåta att lösa. Det är helt enkelt cosy-crime.  Jag var definitivt i behov av den typen av litteratur när jag läste boken och kunde njuta av det. Nästa del i serien om Helena Waller kommer med säkerhet att hitta vägen hem till oss.

Omdöme: Lättläst pusseldeckare om passion, besatthet och akademiker på Västgötaslätten.
Betyg: 4-

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från förlaget. Stort tack för det!