Giganternas fall av Ken Follett

Från 1911 till 1924 får vi följa fem familjer i Wales, England, USA, Tyskland och giganternasfallRyssland. De har olika bakgrund, från fattiga gruvarbetare till rika adelsmän. Alla påverkas de på olika vis av de dramatiska händelserna i Europa som utbrottet av första världskriget, ryska revolutionen och kampen för kvinnlig rösträtt. De befinner sig i Washington, Sankt Petersburg, kolgruvorna i Wales, maktens korridorer i London och i diplomatins tjänst i Tyskland. Deras öden vävs samman på de mest oväntade sätt.

Giganternas fall av Ken Follett kom ut 2010. På engelska heter den Fall of Giants och kom ut samma år. Det är den första delen i en trilogi, där andra delen, Världens vinter, kom ut 2012 och den tredje delen (Edge of Eternity) ska komma ut i september 2014. Ken Follett är en bästsäljande brittisk författare som slog igenom ordentligt 1978 med Nålens öga.

Förra julen läste jag min första bok av Ken Follett, Svärdet och spiran, som en del av Makeutmaningen. Även det här året fick en bok av honom plats i Makeutmaningen, nämligen Giganternas fall. Lite snällt eftersom jag var sugen på att läsa mer av Follett. Man kan konstatera att hans tegelstenar (Giganternas fall är nästan 900 sidor) passar bra att läsa på lov! I början gick det segt, eftersom jag var sjuk men när jag började orka läsa igen så kom jag in i den på riktigt.

Egentligen så borde Folletts böcker ligga utanför min bekvämlighetszon. Jag är vanligtvis inte så förtjust i historiska romaner och jag är numera inte så pigg på att läsa tegelstenar. Släktkrönikor däremot gillar jag. Och det kanske är det som gör att jag fångas av den här boken trots att jag inte ”borde”, och tycker den är riktigt bra!

Styrkan i Giganternas fall tycker jag främst är personerna som man lär känna. Mest intressant är gruvarbetarfamiljen i Wales/England med Billy och Ethel i centrum, och de som intresserar minst är familjen Pesjkov i Ryssland. En del av personerna tycker jag inte alls man kommer in på livet, men styrkan är just förmågan att låta personernas liv bli en del av världshistorien. Follett tänjer på gränserna när han låter dessa fiktiva personer interagera med verkliga personer, men eftersom det driver historien framåt så köper jag det ändå. Däremot att en del av de fiktiva personerna stöter på varandra lite väl ofta av en slump gillar jag inte. Lite avskräckt blir jag i början av listan på alla personerna, men inte ens jag som är dålig på namn har svårt att hålla reda på dem…

Jag är inte så historieintresserad, och ganska obildad på den fronten. Men Follett lyckas i båda böckerna jag läst av honom få mig intresserad och mer bildad. I det här fallet lär jag mig en hel del om orsakerna till första världskriget, diplomati, brittisk politik, kvinnors rösträtt och uppkomsten av ryska revolutionen. Dock så blir jag ibland rätt förvirrad av alla turerna kring revolutionen, det är svårt att hålla reda på aktörerna.

Jag har stor lust att börja läsa den andra delen, Världens vinter, där man får möta samma personer och framförallt deras barn. Men den är ytterligare en tegelsten, och det finns fler böcker på läslistan…

Omdöme: Fascinerande tegelsten om historiska händelser i början av 1900-talet.
Betyg: 4+

Några andra som bloggat om boken är hyllan, Pocketblogg, Böcker emellanBoklysten och Skrivande.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar lånade jag av maken.

5 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.