1100-talets England. En kamp om tronen pågår och såväl rika som fattiga påverkas. Kyrkans män intrigerar för att få stöd för kyrkansvardetochspriran och makt för sig själva. I Kingsbridge har den gamla priorn James i klostret dött och en ny driftig prior, Philp, väljs att ta över. På sin sida vid utnämningen har han Waleran, som strax därefter blir vald till biskop, den här gången med hjälp av Philip. Kingsbridges prior har storslagna planer. En av hans drömmar är att få bygga en katedral till Guds ära. Till Kingsbridge anländer byggmästare Tom med sina barn Alfred och Martha. De har också sällskap av den mystiska kvinnan Ellen och hennes son Jack. Toms stora dröm är också att få bygga en katedral, och med Philips stöd får han chansen. Dock har Philip med sin godhet och driftighet både skaffat sig anhängare och fiender. Bland anhängarna finns vackra Aliena, som med sin bror Richard fördrivits från sin borg när hennes far, greven av Shiring, fängslats. Till de mest grymma fienderna hör William, son till lord Percy Hamleigh, som brutalt avvisats av Aliena.

Svärdet och spiran av Ken Follett kom ut 1989. Den blev såsmåningom en storsäljare i Europa, och följdes senare av En värld utan slut. Bägge böckerna har filmatiserats. Ken Follett är en brittisk författare som innan dess mest skrivit thrillers, t.ex. hans första bok, Nålens öga, från 1978. Han har skrivit ett 20-tal böcker som sålt i 100 miljoner exemplar och är nu aktuell med en ny triologi om 1900-talet.

Den här boken är en del av min Makeutmaning. Eftersom den är på 1064 sidor så tyckte jag det var strategiskt att läsa den i december, under julledigheten. De första dagarna av läsningen sammanföll med slutspurten på jobbet, så det tog ett tag för mig att komma in i boken. Det var först när ledigheten börjat och jag kunde läsa fokuserat som jag började komma in i den.

Det här är ett epos som spänner över ett 50-tal år under 1100-talet. Det är riddare, kyrkans män och kungligheter men det är i väldigt hög grad också de ”vanliga” människorna. De som arbetar hårt för att komma på fötter, men som har hårda förhållanden att kämpa mot. Styrkan i boken är främst alla detaljerna kring Tom, Aliena, Jack och alla andra som är bokens centrum. När boken är slut har man fått följa dem, och leva med dem, en stor del av deras liv, och det är som att lämna bekanta.

En nackdel för mig i början var att jag redan innan sett filmatiseringen av boken, som jag gillade. Det gjorde att ”bilderna” i början kom från filmen och mina förväntningar också kopplades till den. Efterhand så ändrades det. Boken innehåller (förstås) många fler detaljer som bygger upp berättelsen. Gradvis upptäckte jag också delar av historien som inte finns i filmen, och delar som man ändrat. Boken började stå på egna ben, och jag slutade koppla den till filmatiseringen. Språket i boken är ganska enkelt, men ändå väl utnyttjat och målande.

Ken Follett har gjort grundliga undersökningar kring katedralbyggen, i sitt förord beskriver han sig nästan som besatt. Nog är det intressanta delar, men jag märker såsmåingom att jag läser just de styckena rätt slarvigt, för att komma till bitarna som handlar om människorna. För det är berättelsen fylld av kärlek, hat, politik, hämnd och makt som fascinerar mig.

En historisk roman på över 1000 sidor, det trodde jag inte riktigt skulle vara min grej faktiskt. Men nu är jag t.o.m. sugen på att prova En värld utan slut. Men den är lika tjock den och det finns många andra böcker i läsahögen…

Ett urval som bloggat om boken är hyllan, Eva Cecilia, Bokmalen och Books on my mind.

Omdöme: Historiskt epos om människor i 1100-talets England fyllt av kärlek, vänskap, makt, intriger och hat.
Betyg: 4+