Från förlagets hemsida: NÄR SYSTEMET KROSSAR ALLT DU TROR PÅ —
VÄLJER DU ATT GÖMMA DIG ELLER ATT SLÅSS?
Ava är rebell. Hon kan styra andra människors tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig.
Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara överleva. Hålla sig undan och kontrollera vansinnet som känns som om det ska dränka honom.
En natt blir Levis syster gripen. För att rädda henne tvingas han bryta ett gammalt löfte, ta kontakt med folk han inte vill ha med att göra. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att han måste lita på rebellerna. Men kan de verkligen det?

Tredje principen av Anna Jakobsson Lund kom ut 2015. Det är den första delen i trilogin Systemet. Anna Jakobsson Lund är en svensk författare som debuterade 2011 med Natt utan ängel.

Den här boken gav vi dottern i present när den var rätt nyutkommen. Några år senare läste jag en väldigt positiv recension inne hos Monika som jag litar på när det kommer till boktips. Då hamnade Anna Jakobsson Lund som namn i Boktolvan och nu var det alltså äntligen dags.

Tredje principen är en mycket välskriven svensk dystopi. Det här brukar jag säga inte är ”min” genre men snart kanske jag får ändra på det. Det finns i alla fall mycket som jag gillar med Tredje principen. Anna Jakobsson Lund lyckas med att placera en dystopi i ett framtida Norden, och göra det på ett ovanligt och mycket snyggt sätt. Utan att skriva läsaren något på näsan så kan man förstå vilka miljöer de rör sig i trots att det är i en värld som ser helt annorlunda ut. Exempelvis så gillar jag hur ett IKEA-varuhus och Öresundsbron blir en del av berättelsen. Befriande annorlunda än alla dessa dystopier som utspelar sig på den nordamerikanska kontinenten.

Ännu mer förtjust är jag ändå i karaktärerna. Karaktärsbygget är riktigt bra gjort, och jag lever med Ava, Levi och Leymah i deras flykt från Systemet och i deras önskan att skapa en bättre värld. De är fint tecknade, och man får efterhand reda på mer om dem, allt är inte självklart från början. Tredje principen är också helt befriad från en hel del av de mönster i relationer och karaktärsdrag som är så vanliga i den här genren. Exempelvis finns ingen kärlekstriangel som man av någon anledning ofta petar in. Jag gillar också hur Levis och Leymahs begåvning vävs samman med det som vi i dag ser som diagnoser.

Även världsbygget är imponerande, och här finns förmodligen betydligt mer att upptäcka i de två följande delarna. Det känns genomtänkt och som Anna Jakobsson Lund inte lämnar något åt slumpen. Dock så finns det en del saker med Systemet som jag inte riktigt får att hänga ihop. Möjligen kan det bero på att jag läste boken rätt snabbt bitvis.

Tredje principen är en dystopi som lämnar den där obehagliga känslan efter färdig läsning. För man är hela tiden på sin vakt som läsare, och lever med känslan att det kanske inte går att lita på någon. Inte ens de karaktärer man tycker allra mest om.

Jag brukar inte vara så förtjust i egenutgivna böcker, då de ofta känns mindre bearbetade. Tredje principen är ett lysande undantag från detta, det finns inte ett ögonblick jag ens tänker på att den är egenutgiven. Extra roligt är för övrigt att författaren är från Njurunda, strax söder om Sundsvall. Och en av de som tackas i efterordet är en vän till min dotter 😉

Jag kan tänka mig att läsa de andra två delarna, i synnerhet för att jag vill veta vad som händer med karaktärerna. Dock finns de delarna faktiskt inte här hemma, så det får vänta lite.

Omdöme: Välskriven och äkta svensk fascinerande dystopi
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Bokhyllan, C R M Nilsson, Vargnatts bokhylla, Old adult reads young adult, Carolina läser och Ms Hisingen

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Annorlunda förlag
Sidor: 324
Betyg på Goodreads: 3,93 baserat på 201 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av dottern
Utläst 29 maj 2019.