Från förlagets hemsida: Shetland: Welcoming. Wild. Remote.
Drawn in by the reputation of the islands, an English family move to the area, eager to give their autistic son a better life.
But when a young nanny’s body is found hanging in the barn of their home, rumours of her affair with the husband begin to spread like wild fire.
With suspicion raining down on the family, DI Jimmy Perez is called in to investigate, knowing that it will mean the return to the islands of his on-off lover and boss Willow Reeves, who will run the case.
Perez is facing the most disturbing investigation of his career. Is he ready for what is to come?

Wild Fire av Ann Cleeves kom ut i början av september 2018. På svenska heter den Vild eld och kom ut i slutet av september. Ann Cleeves är en brittisk författare som skrivit c:a 30 böcker i flera deckarserier. Mest känd i Sverige är hon för serien om Vera Stanhope och Shetlandsserien, vilka bägge har filmatiserats. Den första boken i Shetlandsserien, Raven Black, kom ut 2006. Wild Fire är den åttonde och avslutande delen i Shetlandsserien.

Jag ”upptäckte” Shetlandskvartetten när de första böckerna kommit ut. Jag läste dem och älskade dem. Ända tills den fjärde boken. Det slutet … ja, jag var arg och upprörd på författaren. Sen började hon om på serien och även om de inte når upp till nivån hos de fyra första så är de auto buy hos mig. Wild Fire är den fjärde i den andra vändan och åttonde totalt och tydligt den avslutande boken i serien. Den blev ett spontanköp vid ett besök i Stockholm och jag prioriterade den i läskön.

Wild Fire är en välskriven och lättläst brittisk deckare. Det är inget andlöst högt tempo, utan mer en långsam och väl uttänkt berättelse. Jag älskar att läsa de här böckerna på engelska, då det förstärker känslan av Shetlandsöarna för mig. En av Ann Cleeves styrkor är att ta miljön och vädret till hjälp för att få fram stämningar, och så är även fallet i Wild Fire. Jag hade förväntat mig ett tydligare eldtema eftersom miljön i de tidigare böckerna varit kopplade till titeln. Eld spelar en roll på flera sätt, men inte lika genomgående.

Berättelsen i Wild Fire handlar mycket om relationer och mänskliga egenskaper. Det är också en av Ann Cleeves styrkor – att utveckla karaktärerna och låta läsaren genom små medel dras in i en relation till karaktärerna. De blir högst levande för mig som läsare, vilket också gör att man engagerar sig i historien. Det är inte särskilt sympatiska karaktärer i Wild Fire, men realistiska och mänskliga. Jag tycker om hur Ann Cleeves låter Jimmy, Sandy och Willow landa i sina beslut och känslor. Cassie är betydligt mer osynlig i historien än tidigare böcker.

Mysteriet är inte andlöst spännande, men det är bra uppbyggt, och innehåller inga konstiga sammanträffanden. Bra detektivarbete och jag blir faktiskt överraskad av upplösningen.

Det är med kluvna känslor jag lägger i från mig den utlästa boken. Det här är som sagt var en av mina favoritserier, och det känns sorgligt att det nu är helt slut. Jag är inte odelat förtjust i Jimmy Perez och hans butterhet, men att inte läsa någon mer bok med honom i känns konstigt. En bra avslutning har ändå Ann Cleeves fått till.

Omdöme: Välskrivet brittiskt om vad som finns under ytan.
Betyg: 4

Bloggat om den svenska utgåvan har hyllan

Mer om boken kan du läsa här eller här. (svenska här eller här)
Förlag: Macmillan
Sidor: 398
Betyg på Goodreads: 4,33 baserat på 1 928 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt på Akademibokhandeln i Stockholm
Utläst 31 oktober 2018.