Amy och Sam, ett ungt förälskat par, bestämmer sig för att lifta. De blir upplockade i enoledole bil och bjudna på något varmt att dricka. Sen blir allt svart. När de vaknar upp så befinner de sig i en tömd simbassäng i en öde lokal. De kan inte ta sig upp. Allt som finns är en mobiltelefon och en pistol. Så ringer mobilen, och rösten talar om att den som skjuter den andra kommer att överleva. Vem av dem kommer ett ge upp först? Vem kommer att överleva?
Det här är den första i en rad kidnappningar med samma mönster. Kriminalkommissarie Helen Grace och hennes team får i uppdrag att lösa fallen, utan att avslöja för media och allmänheten vad som hänt. Till att börja med så famlar de i blindo, utan att se något mönster. Men så upptäcker Helen något som får henne att ana att allt är mycket värre än hon kunnat föreställa sig.

Ole dole av M J Arlidge kom ut 3 september 2015. I original heter den Eeny Meeny och kom ut 2014. M J Arlidge är manusförfattare till TV-produktioner, bl.a serien Tyst vittne. Ole dole är hans debutroman, och det är den första i en serie om Helen Grace, där tre ytterligare redan kommit ut på engelska.

Jag fick den här starkt rekommenderad av en vän, och det lockade mig att kolla upp den. När jag sen fick den som recensionsexemplar av förlaget blev jag förstås glad.

Ole dole är en spännande och lättläst kriminalroman. Styrkan är framförallt historien, och persongalleriet. Språket är OK men jag upplever det som lite stolpigt, vilket gör att läsandet stundvis inte flyter så bra.

Personerna i polisteamet är intressanta, var och en på sitt sätt. Helen Grace är, som så många andra poliser i kriminallitteraturen, starkt påverkad av vad hon upplevt i sitt liv. Man lär gradvis känna henne, men det finns mer att hoppas på inför kommande böcker. Poliskollegorna Charlie och Mark är det som man lär känna under läsningen. Även bifigurerna blir levande.

En bra kriminalroman ska vara spännande, och det är den här. Men det känns lite som om jag redan sett filmen… Det har jag förstås inte, men det är något i beskrivningarna som klingar bekant, och något i sättet att bygga upp historien som är ”filmiskt”. Jag blir inte så jätteöverraskad över upplösningen, kanske beroende på att jag läst så många deckare och sett så många TV-serier i samma genre.

Det är en lovande debut och jag kan definitivt tänka mig att läsa fler böcker i serien. Om inte annat för att jag vill möta Helen Grace igen. På engelska har det redan kommit tre delar till i serien: Pop Goes the Weasel, The Doll’s House och Liar Liar (utkom 10 september).

Omdöme: Spännande och skrämmande om hämnd, ångest och ödesdigra val.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Vargnatts bokhylla

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: Eeny Meeny
Förlag: Lind & Co
Översättare: Lena Kamhed

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 15 september 2015.