ensmakebitSöndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag i regi av Mari på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Jag läser just nu Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver. En bok jag velat läsa ett bra tag, så jag blev glad när det blev valet i bokcirkeln på jobbet. Den är uppbyggd som brev från Eva till sin make Franklin. Deras son Kevin, har skjutit ihjäl sju klasskamrater och två lärare.

Smakbiten kommer från sid 186

Torsdagen var ett fritt val, som grafiska tryck eller spanska. Men detta att oavlåtligt viljavi-maste-prata-om-kevin sätta en etikett, denna enträgna refräng om varför, varför, varför – är så kolossalt orättvist. Varför ska jag, efter allt jag fått gå igenom, hållas ansvarig för det kaos som drabbat dem? Räcker det inte med att jag fått klä skott för det som hänt? Ska jag dessutom behöva bära det alldeles orimliga ansvaret för orsaken till det? Den där unga kvinnan på Claverack menade säkerligen inget illa, men hennes alltför välbekanta fråga gjorde mig bitter.
”Jag utgår från att det är mitt fel”, sa jag trotsigt.”Jag var inte någon särskilt bra mamma – kylig, fördömande, självisk. Fast man kan ju inte säga att jag inte fått betala för det.”