Den 12 september 2014 hade 100 steg från Bombay till Paris premiär på bio i Sverige. Den 12 januari 2015 släpptes den på DVD. Vi såg den 24 januari 2015.

Så här står det på webben:

100 steg från Bombay till Paris utspelar sig i södra Frankrike där en nyinflyttad indisk 100_steg_fran_bombay_till_parisfamilj öppnar en indisk restaurang bara 30 meter (ca 100 steg) från en restaurang belönad med en stjärna i Michelin-guiden. En kulinarisk kamp påbörjas mellan restaurangerna och utmanar familjekänsla, lojalitet och kärlek.

Jag läste boken En fransk curry – 100 steg från Bombay till Paris av Richard C Morais i augusti 2014Tyvärr var jag lite besviken på boken, kanske mest personteckningarna. Men jag skrev så här: ”En fransk curry har nyligen filmatiserats och kommer till Sverige inom kort om jag förstått det hela rätt. Jag ser fram mot att se den filmen, för storyn borde passa utmärkt som film. Och Helen Mirren som Madame Mallroy känns på pappret som en helt klockren casting.”

Med andra ord hade jag rätt stora förhoppningar på filmen. Men nu när jag ska skriva om den så vet jag inte riktigt vad jag ska säga. I korthet: Har du inte läst boken så är filmen värd att se. Har du läst boken kommer du att irritera dig på det mesta.

Filmen är en fin feelgoodfilm, med bra stämning, vackra bilder av mat (nästan så man kan känna dofterna), bra karaktärer. Helen Mirren är bra som vanligt, och flera av de andra skådespelarna också. Som en sådan film är det bara att njuta av den när du behöver något uppmuntrande.

Men historien är så omgjord från boken att jag inte vet var jag ska börja. För att ni ska ha några överraskningsmoment kvar så ska jag inte räkna upp allt. Men det som definitivt stör mig är två saker. Införandet av en slags kärlekshistoria mellan två karaktärer som inte finns i boken. Och att historien blir en helt annan, inklusive slutet, vilket gör att en del av poängerna i boken går helt förlorade! Sammantaget så gjorde det att jag inte kunde njuta av filmen så mycket som jag hoppats.

Recensioner av filmen finns på SvD, Expressen och Moviezine