Familjen Haji startar restaurangen Bollywood Nights i Bombay, där de bjuder på franskcurrytraditionell indisk mat. Deras framgång tas inte emot med blida ögon av omgivningen och som följd av det drabbas familjen av en tragedi. Familjefadern Papa tar sin närmaste familj och flyr till släktingar i London. Väl där så har de svårt att hitta vettiga sysselsättningar. Efter en konflikt med släktingarna drar de ut på en bilfärd genom Europa och genom en slump så hamnar de i den lilla franska byn Lumière. Papa blir entusiastisk och startar en restaurang igen, där sonen Hassan är kock. Men i huset bredvid driver Madame Mallroy en berömd restaurang med mat av fransk hög kvalitet. Rivaliteten mellan restaurangerna ökar tills en dag Madame Mallroy får smaka på Hassans mat. Det blir början på en fantastisk resa för Hassan.

En fransk curry – 100 steg från Bombay till Paris av Richard C Morais kom ut 2014 på svenska. I original heter den The Hundred-Foot Journey och kom ut 2011. Richard C Morais är en amerikansk författare och journalist. En fransk curry är hans skönlitterära debut.

Den här boken hade jag läst om på diverse bloggar och blev nyfiken på den. Förlaget var sedan vänligt nog att skicka mig ett recensionsexemplar.

En fransk curry är, inte oväntat, en bok där mat och matlagning är en stor del av boken. Författaren beskriver maten, matlagningen och förberedelserna med stor detaljrikedom. Lite för stor detaljrikedom ibland för min smak – ju mer man gillar matlagning desto mer tror jag man uppskattar boken.

En fransk curry tar sin början i Indien, och jag som fascineras av det landet och älskar den maten, uppskattade den delen. Men när familjen anländer till Frankrike och vi kastas in i långa skildringar av Madame Mallroys bakgrund och hur man tillreder diverse franska rätter så blir jag faktiskt lite uttråkad.

Tyvärr så var En fransk curry inte så mycket en bok i min stil som jag hade hoppats. Den har en viss charm men inte tillräckligt för mig. Jag hade mycket annat i huvudet den perioden när jag läste boken, och den lyckades inte alls distrahera mig, utan jag tappade snabbt intresset. Mitt intresse för god mat räckte inte till. Boken som helhet hade vunnit på en skarpare redigering.

Under läsningen så funderar jag rätt mycket på karaktärerna. Boken innehåller en del schablonmässiga beskrivningar, bl.a. av personerna. Hassan är inte alls särskilt sympatisk, fast jag tror att författaren försöker få honom att framstå så. Jag stör mig på att han förutsätter att alla ska beundra honom. Madame Mallroy börjar som en karikatyr men växer som karaktär, fast hon blir aldrig sympatisk. Papa kan man inte låta bli att charmas av.

En fransk curry har nyligen filmatiserats och kommer till Sverige inom kort om jag förstått det hela rätt. Jag ser fram mot att se den filmen, för storyn borde passa utmärkt som film. Och Helen Mirren som Madame Mallroy känns på pappret som en helt klockren casting.

Omdöme: Charmigt men detaljerat om mat, matlagning och kulturkrockar.
Betyg: 3

Bloggat om boken har och dagarna går, C R M Nilsson och Boklysten

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: The Hundred-Foot Journey
Förlag: Bookmark
Översättare: Ylva Stålmarck

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det.
Utläst 28 augusti 2014.