Kryptoexperten William Sandberg ligger på sjukhus efter ett misslyckat självmordsförsök när han försvinner spårlöst därifrån. Hansslutetpakedjan föredetta fru Christina, som är journalist, ser direkt tecken på att han inte försvunnit av fri vilja. Hon drar in en av sina kollegor, Leo, i att undersöka vad som hänt. Leo hittar rätt snart tecken på att det hela inte gått rätt till och de beger sig ut i Europa på jakt efter William. Under tiden har William stött på problem. De som fört bort honom vill inte avslöja exakt vilka de är eller ge honom någon vettig information. Det enda han vet är att han förväntas avkoda ett hemligt meddelande som någon lämnat, och till sin hjälp har han bara en annan person, sumerologen Janine. Ju mer de arbetar med problemet, desto större tycks det, och konsekvenserna ofattbart stora för hela mänskligheten.

Slutet på kedjan av Fredrik T Olsson kom ut i april 2014. Fredrik T Olsson är en svensk författare som debuterar med den här romanen. Han arbetar som manusförfattare för TV och han är även ståuppkomiker. Mer om honom finns att läsa på hans hemsida. Slutet på kedjan är såld till 25 länder och dessutom är filmrättigheterna redan sålda.

I morgon, tisdagen 6 maj, så besöker Fredrik T Olsson Vängåvans bokhandel i Sundsvall för att prata om sin bok på Bokens Afton. Av det skälet fick jag boken att läsa.

Jag hade faktiskt missat den här boken i flödet av alla deckare och thrillers så mina förväntningar var inte särskilt höga. Vilket gjorde att jag blev mycket positivt överraskad.

Slutet på kedjan är en riktigt bra thriller. Tempot är snabbt, och boken är förvånansvärt fängslande. Större delen av boken sitter jag och vänder blad och tänker ”bara lite till” – en riktig bladvändare. Hela historien är uppbyggd som i scener, jag kan riktigt se filmatiseringen framför mig, den kommer att passa utmärkt som film. Författarens bakgrund som manusförfattare syns i skickligheten att med ganska små och korta medel bygga upp stämningen.

Språket flyter bra, men det är ett korthugget språk och ofta är meningarna korta, vilket har betydelse för det tempo som man dras med i. Slutet på kedjan är en välskriven debut. Jag uppskattar den underliggande humor som skymtar i dialogen då och då, utan att den skrivs läsaren på näsan. Trots tempot är det något som gör att den känns aningen för lång. Den är strax över 500 sidor. Jag är som klistrad vid boken i 400 sidor, men sen mattas mitt intresse på ett sätt som jag inte riktigt kan förklara.

Det här är en bok där spänningen bygger mycket på intrigen, så därför kan jag säga rätt lite om den (varning för spoilers alltså, även om jag försöker undvika dem). Det är en väldigt intressant intrig och när jag läst ut hela boken kan jag inte påminna mig om att ha läst något liknande. Även om det finns en hel del tankemässiga kullerbyttor som man som läsare måste göra så känns helheten bra och spännande. Det finns flera fällor som författaren kunde ha fallit i, både vad gäller relationen mellan huvudpersonerna och själva ”gåtan”, men som han skickligt undviker. Det gillar jag skarpt! Ytterligare ett plus är att han lyckas få fram flera bottnar hos personerna (William, Janine, Leo, Connor exempelvis) vilket inte alltid brukar vara fallet i den här genren.

En liten detalj: Den är översatt som Chain of events vilket faktiskt är en ännu bättre titel, med mer dubbeltydighet.

Det här är en riktigt bra debut, och jag kommer att hålla utkik efter nästa bok av Fredrik T Olsson.

Omdöme: Välskriven svensk thriller i högt tempo om människans önskan och förmåga att påverka.
Betyg: 4

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.
Förlag: Wahlström & Widstrand

Bloggat om boken har också Johannas Deckarhörna.

Mitt exemplar fick jag inför Bokens Afton i morgon på Vängåvans bokhandel.
Utläst 29 april 2014.