Till Bokens Afton i går på Vängåvans Bok & Papper i Sundsvall var författarna Fredrik T Olsson och Bengt Ohlsson inbjudna.

Kvällen började med att Lennart från bokhandeln hade ett samtal med Fredrik T Olsson, som just har debuterat som författare med boken Slutet på kedjan (som jag har recenserat här).

Först fick vi reda på lite mer om Fredrik och hans bakgrund. Som att ”T” inte står för något alls… Han började som manusförfattare för 19 år sedan. Innan dess hade han bara läst manus. Några av de mer kända TV-serierna han har varit manusförfattare till är Svensson, Svensson, Cleo, Johan Falk och serien om Maria Wern. Eftersom filmrättigheterna till Fredriks bok redan sålts så var den givna frågan om han trodde att han skulle kunna skriva manus på sin egen bok, men det trodde han skulle vara för svårt, det är så mycket man måste välja bort.

Han har också arbetat som regissör, och är förutom manusförfattare och ståuppare. Lennart undrade om hans Göteborgsbakgrund märktes när han ståuppade men det förnekade han. Vi fick oss också ett litet smakprov på hans rappa repliker:-)

Boken är rätt unik i och med att den sålts till 25 länder, utan att vara översatt. Den föddes som ett manus, men han hade fler detaljer och idéer än vad som skulle rymmas i en film. Nu är filmrättigheterna sålda, och det fick Fredrik veta på mejl sent en kväll, då han satt ensam och skrev, utan någon att fira med. Det kändes overkligt då, och gör det fortfarande.

 

20140506_183415Vad gäller research så gjorde han tillräckligt mycket för att kunna berätta trovärdigt, men inte så mycket så att han lockades att bli för detaljerad i beskrivningar som skulle dra ner tempot i boken. Fredrik beskrev också kort för oss den ”pitchen” han dragit för en amerikansk manager, men den skriver jag inget om här. Läs boken! Fredrik har börjat skriva på bok nr 2. Det är delvis samma karaktärer, han vet storyn och den ska vara klar till jul. Totalt sett siktar han på en trilogi.

Efter en paus med mingel och lite godbitar så var det dags för samtal med nästa författare: Bengt Ohlsson. Han debuterade 1984 med Dö som en man, sa jag. Han skriver också krönikor i DN och har en spalt i Amelia. Bägge uppdragen ger honom en inkomst som gör att han också kan ägna sig åt författandet, som är det han hållit på med i hela sitt vuxna liv. Han avslöjade att att hans drömyrke är polis, att kunna vara den som kan agera, den som ”måste göra något”.  Han har arbetat 30 år på DN, började som korrekturläsare och rockkritiker.

Lennart frågade om han har kul när han skriver. ”Vem har sagt att man måste ha kul på jobbet?” kontrade Bengt med. Varför måste man ”brinna för” allt man gör? Huvudsaken är att man gör sitt jobb bra och levererar.

2004 kom romanen Gregorius som fick Augustpriset, och det blev hans genombrott. Doktor Glas är en av hans favoritromaner och innan han skrev Gregorius hade han läst Doktor Glas många gånger, kände sig hemma i den. Sedan kom tre romaner där det är kvinnliga huvudpersoner. Han har fått beröm för hans förmåga att skriva om kvinnor, men berättade att han inte tänker så mycket på det när han skriver. Alla hans böcker bygger på honom själv, har självbiografiska drag. Vi fick också höra en hel del om hans bok Rekviem för John Cummings, som handlar om Johnny Ramones sista åtta år i livet. Inför den gjorde han noggrann reseacrh och intervjuade flera personer. Det är hans personliga favoritbok. Han har också skrivit manus till filmen Nigger som Mikael Persbrandt debuterade i. Själv sa Bengt då till regissören Stig Larsson att han inte alls trodde på den castingen…

20140506_195335

Så kom vi då tillslut till Bengt Ohlssons senaste bok, Swing. Han får ofta frågan om han varit på swingerklubb och många blir besvikna när han säger nej. Själv undrade han hur ofta deckarförfattare får frågan om de mördat någon 😉 För honom är just swingertemat i den här boken det som för historien framåt, ramen, som mordet i en deckare. Det är ramen för en relationsroman om Hanna och Åke som varit gifta länge och inte är nöjda med sitt äktenskap. Bengt upplever själv att det här är en mer humoristisk bok än vad han brukar skriva. Boken tog ”bara” ett halvår att skriva.

Trevlig kväll med två intressanta författare. Naturligtvis avslutades den med signering och jag fick det här konstverket i mitt exemplar av Slutet på kedjan:

20140507_201817