En smakebit på søndag – Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

ensmakebitSöndag och takdropp utomhus.  Snön som vräkte ner i fredags smälter bort. Idag så står städning och pluggande på schemat, men jag hoppas också få tid att vila bort yrseln jag dragits med hela veckan. Och så förstås läsa då.

På bloggen är det En smakebit på søndag och de övriga smakbitarna hittar du hos Flukten fra virkeligheten.

Boken jag tänkte ge en smakbit från heter Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg. Jag har bara några få sidor kvar och hoppas få den utläst under förmiddagen. Det är en sådan bok som jag gärna vill dela med mig av, för den sätter avtryck. Den handlar om hur Göran Rosenbergs pappa kom till Sverige, och om hur livet här egentligen blev för honom, så gott hans son nu kan förstå och beskriva. Hur någon överhuvudtaget kan förstå.

Smakbiten kommer från sid 45:

Det exakta datumet för din avresa är en borttappad skärva. ”Inlevererad, ettkortuppehålleigengliefert, 26. VIII. 1944, Auschwitz”, står det på en handskriven lista upprättad i koncentrationslägret Ravensbrück i april 1945. Det är en tysk lista, upprättat av SS, så datumet har de väl fått någonstans ifrån, men vad betyder inlevererad? Och hur många dagar mellan avresa och inleverans?
Kan jag skriva att du stiger ombord på ett av de sista tågen från ghettot i Lódz till selektionsrampen i Auschwitz-Birkenau?

25 kommentarer

  1. Grusomme greier det der, llatid fælt å bli minnet på om Auswitch og jødeutryddelsene..og de andre som også skulle renses ut,sigøynere, tarere, kommunister med fler.. Ha en fin søndag!

    Gilla

  2. Denne fikk jeg lyst til å lese, må sjekke om den finnes på norsk. Dette er slike bøker som gjør inntrykk på en men samtidig så er det viktig å lese slike bøker. Tusen takk for smakebit og boktips

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.