ensmakebitSöndag och takdropp utomhus.  Snön som vräkte ner i fredags smälter bort. Idag så står städning och pluggande på schemat, men jag hoppas också få tid att vila bort yrseln jag dragits med hela veckan. Och så förstås läsa då.

På bloggen är det En smakebit på søndag och de övriga smakbitarna hittar du hos Flukten fra virkeligheten.

Boken jag tänkte ge en smakbit från heter Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg. Jag har bara några få sidor kvar och hoppas få den utläst under förmiddagen. Det är en sådan bok som jag gärna vill dela med mig av, för den sätter avtryck. Den handlar om hur Göran Rosenbergs pappa kom till Sverige, och om hur livet här egentligen blev för honom, så gott hans son nu kan förstå och beskriva. Hur någon överhuvudtaget kan förstå.

Smakbiten kommer från sid 45:

Det exakta datumet för din avresa är en borttappad skärva. ”Inlevererad, ettkortuppehålleigengliefert, 26. VIII. 1944, Auschwitz”, står det på en handskriven lista upprättad i koncentrationslägret Ravensbrück i april 1945. Det är en tysk lista, upprättat av SS, så datumet har de väl fått någonstans ifrån, men vad betyder inlevererad? Och hur många dagar mellan avresa och inleverans?
Kan jag skriva att du stiger ombord på ett av de sista tågen från ghettot i Lódz till selektionsrampen i Auschwitz-Birkenau?