Barnmorskan Cecilia Lund är gift med John, och tillsammans har de fyra barn: William, bedragenMarcus, Sofia och Greta. Men så en dag så dyker en ung man upp på tröskeln till deras hem. Han heter Simon och han säger att han är Johns son. Cecilia har svårt att hantera att John har en son sen tidigare, men försöker göra det bästa av situationen. Äldste sonen William tycker det är jättehäftigt att ha fått en storebror. Men Simon visar sig ha hemligheter som ställer till problem för hela familjen. Som om det inte skulle räcka så utsätts Cecilias och Johns äktenskap för andra påfrestningar. Cecilia upplever samtidigt dramatiska saker på sitt jobb. Hur ska de och barnen kunna hantera alla förändringar?

Bedragen av Katerina Janouch kom ut 2008. Det är den första boken i serien om barnmorskan Cecilia Lund, och det finns hittills ytterligare fem böcker i samma serie. Katerina Janouch kom som 10-åring till Sverige från dåvarande Tjeckoslovakien. Hon har arbetat som frilansare på tidningar, TV och radio. Som romanförfattare debuterade hon 1993 med Våta spår.

Det här är en svensk nutida relationsroman i ordets rätta bemärkelse. På sina ställen beskrivs den som en thriller, men det tycker jag inte alls det är. Det finns en del spänningsmoment men faktum är att de känns rätt onödiga. Styrkan tycker jag är beskrivningen av Cecilias vardagsliv. Jag känner igen mig i småsakerna som planeringen av middagar, Cecilias känslor inför sitt jobb (konflikten när hon tycker att det är roligt när hon ”borde” föredra att vara hemma med barnen), resonemangen med vännerna, funderingarna kring att leva i en relation. Sen spelar det ingen roll att jag inte har fyra barn, inte har en mamma som ska göra reportage av allt (det tycker jag är helt hysteriskt, jag är less på det efter en bok…), en mormor som är totalt egensinnig (hur fick hon en sådan dotter undrar man) osv. Det är stämningen och Cecilias funderingar som slår an strängar hos mig.

Det finns några saker som jag redan efter en bok känner mig lite trött på. Det ena är Cecilias enkelspåriga mamma och det andra är Cecilias jobb. Efter två jobbiga förlossningar så är jag inte så väldigt förtjust i att läsa om förlossningar sida upp och sida ner. Ja, egentligen gillade jag inte det innan jag fick barn heller, men nu blir det nästan ännu värre för jag vill verkligen inte påminnas om det så ofta.

Mysteriet med Simon känns helt onödigt och karaktären Sabina är alldeles för ”out of place”. Det hade räckt med de ”vanliga” konflikterna kring att få reda på att man har ett okänt barn, och alla övriga vardagsproblem som Cecilia har. Det är nog så dramatiskt i all sin vardagliga enkelhet.

Förmodligen så kommer jag att fortsätta läsa som Cecilia, det är lagom vardagskänsla och trygghet. Praktiskt nog finns flera av böckerna i serien som e-böcker att låna på biblioteket.

Omdöme: Relationsroman om att bedra och bli bedragen.
Betyg: 4-

Några andra som bloggat om boken är Beas bokhylla, Malins bokblogg, Hyllan, En bok om dagen samt Bokstunder.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus eller Bokia.

Jag lånade boken som e-bok från e-lib.