Cecilia Lund står inför det hon sagt att hon aldrig ska låta sina barn gå igenom. Eftersysterskap att John varit otrogen har Cecilia och John separerat och nu ska huset säljas. Familjen har splittrats. Det är inte lätt för Cecilia att vara nära sina barn bara varannan vecka. Hon ägnar sig ännu mer åt jobbet som barnmorska på förlossningen och tillsammans med några arbetskamrater försöker hon njuta av singellivet. Efter påtryckningar så går hon och John till en familjeterapeut där de ska lägga problemen på bordet. Men klarar de av det? Var är deras känslor? Hur ska de få ordning på familjetillvaron?  Samtidigt så verkar det som att Cecilias systerdotter Alexandra har det tufft, hon drar sig undan familjen och de får inte tag på henne. Samma sak händer med dottern till en av Cecilias arbetskamrater. Staden skakas av ett antal övergrepp på unga kvinnor, och på nätet sprids rykten. Det verkar som om en grupp kvinnor beslutar sig för att göra något åt det som de inte tycker polisen klarar av.

Systerskap av Katerina Janouch kom ut 2009. Det är den andra boken i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Den första, Bedragen, kom ut 2008 och det finns i dagsläget sex böcker i serien. Katerina Janouch började som 18-åring arbeta på ett bokförlag. Hon har frilansat inom tidningar, teve och radio. Hennes omfattande litterära produktion innefattar faktaböcker, barn- och ungdomsböcker samt skönlitteratur.

Jag stiftade bekantskap med böckerna om Cecilia Lund tidigare i sommar genom att läsa Bedragen. Även om jag var lite kluven till boken så skapades det ett beroende hos mig att få reda på vad som skulle hända med Cecilia och familjen Lund. Systerskap fanns behändigt att klicka hem som e-bok från biblioteket och fick följa med mig på sommarens resa till Prag.

Att läsa den här boken är lite som att tjuväta smågodis så inte barnen ser det. Beroendeframkallande, lite skamligt, njutbart för stunden, men ger lite ångerkänslor efteråt. Janouch är bra på att beskriva vardagen, och Cecilia Lund blir som en bekant man vill veta mer om. Det är styrkan med böckerna. Men det är samtidigt inte långt från novellerna i veckotidningarna, även om det här håller en språkligt högre kvalitet än en del av dem.

Mitt största problem med den här boken är ändå den delen som rör ”spänningen”, det som alltid ska in i de här böckerna. I den här boken så ligger fokus på övergrepp mot kvinnor och för mig blir det en på tok för enkel beskrivning av så komplicerade saker som våldtäkter, sexövergrepp, misshandel. Och slutet är jag mycket frågande till. Det är som om Cecilia kan älta sina problem med John och otroheten och må urdåligt, men när hon sen råkar ut för något riktigt hemskt, då kan hon vara samma kvinna igen efter några dagar bara. Eller?

Mina känslor inför Cecilia är tudelade. Jag har svårt att få grepp om henne, hon är omväxlande väldigt svag och omväxlande stark. Det är lätt att förstår känslorna inför John, barnen, familjen, jobbet osv, där finns det gott om realism. Däremot så kunde jag skippat en del av sexscenerna. När jag läser en ”duschscen” på tåget så försöker jag lätt generat vinkla bort boken från personen bredvid mig…

Jag skulle vilja se en utvecklade relationsdel, och inte denna onödiga spänning, som i så många deckare dessutom alltid involverar familjemedlemmar! Kommer jag att läsa fler? Jodå, såsmåningom, för jag är nog lite Cecilia Lund-beroende. Och det är ju nyttigare än smågodis.

Omdöme: Om kvinnor, systerskap och förutsättningarna i ett äktenskap.
Betyg: 3

Några andra som bloggat om boken är Boklysten, Bokstunder, En bok om dagen, malins bokblogg, The Book Pond och hyllan.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Mitt exemplar lånade jag från e-lib och läste på plattan.