Bara ett barn av Malin Persson Giolito

Läraren Karin Lidstrand har problem. I hennes klass går en sjuårig kille som slåss oprovocerat,baraettbarn har koncentrationssvårigheter och knappt säger ett enda ord. En dag så upptäcker Karin något mycket värre med pojken och hon slår larm. Den lilla pojken, Alex Andersson, tas omhand av socialen. Samtidigt så börjar polisen utreda vad som hänt Alex. Till hans juridiska ombud utses advokat Sophia Weber som är delägare i en liten advokatbyrå. Alex motsvarar inte alls Sophias förväntningar på en klient, hon har ambitioner att företräda de stora brottslingarna. Alex mamma Linda beter sig irrationellt och pappan Christer är spårlöst försvunnen, så utredningen kommer ingen vart. Men så mitt i sommaridyllen så händer något oväntat som gör att Sophia och Alex får mer uppmärksamhet än de bett om.

Bara ett barn av Malin Persson Giolito kom ut 2010 och det är hennes andra roman om Sophia Weber. Hon debuterade 2008 med Dubbla slag. Malin Persson Giolito är jurist och arbetar som handläggare på Europeiska kommissionen. Hon är född och uppvuxen från Stockholm men bor numera med sin man och sina tre barn i Bryssel. Hon är också dotter till Leif G W Persson. Hennes blogg hittar ni här.

Jag hade hört talas om både författaren och boken innan jag lånade den av en vän men jag hade inga speciella förväntningar. Redan innan jag började läsa den så hade jag intrycket av att det kunde bli jobbig läsning i och med att den handlar om utsatta barn och jag förväntade mig ett stort mått av samhällskritik.

Bara ett barn är välskriven och förbluffande lättläst (med tanke på temat). Men att marknadsföra detta som en spänningsroman är missvisande och läser man den som det kan jag förstå att man blir besviken. Styrkan är inte i att det finns någon gåta att lösa, att man letar ledtrådar, utan i beskrivningen av hur våra svenska samhällsfunktioner agerar (eller inte agerar?) när barn far illa. Det är både skrämmande och fruktansvärt obehaglig läsning och jag köper rakt av att Malin Persson Giolito vet vad hon pratar om! Boken väcker många funderingar hos mig om hur vårt rättssamhälle fungerar. Eller snarare, fungerar det?

Utan att avslöja några detaljer om hur historien om Alex utvecklar sig genom boken så vill jag ändå nämna att jag inte är så förtjust i slutet. Det blir lite för mycket. Och relationsdelen mellan två av personerna kunde hon skippat.

Det är inte bara Alex som är trasig i den här boken, det är väldigt många av de vuxna som också är det. Närmare bestämt är det i stort sett ingen som är en hel människa. Jag kan inte bestämma mig om det är en fördel eller en nackdel. Att de inte är perfekta är bra, det tillför boken en verklighetsprägel, men likheterna mellan Sophia och Alex är att ta i. Poängen framgår ändå. Det är Alex historia som ändå är det starka, Sophia blir jag inte alls lika intresserad av.

Ett urval andra som bloggat om boken: Annikas litteratur- och kulturblogg, En bok om dagen, Enbokcirkelföralla, Fiktiviteter och Enligt O.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Omdöme: Skakande samhällskritiskt om hur vi sviker barn som far illa
Betyg: 4-

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.