Topp tio tisdag: Tio karaktärer jag inte skulle vilja byta plats med

toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday har The Broke and the Bookish valt temat: Top Ten Worlds I’d Never Want To Live In OR (since some of you might not read stuff with different worlds) Top Ten Characters I’d NEVER Want To Trade Places With.

Även om jag numera läser lite mer fantasy så väljer jag det andra alternativet, det känns mer överkomligt. Egentligen så skulle man väl kunna säga att om personen har barn som råkar illa ut så direktkvalificerar han eller hon in på den här listan. Jag har istället försökt variera listan något utifrån orsak. Jag har uteslutit böcker som är självbiografiska (även i liten utsträckning) eller bygger på autentiska fall på något sätt.

Utan inbördes ordning:

1. Inkvisitor Glokta i Det lockande stålet av Joe Abercrombie. Att det finns torterare är för mig helt obegripligt.

2. Temperance Brennan i Kathy Reichs böcker. Jag är glad att det finns obducenter (eller som här rättsantropolog) men det är inte ett yrke för mig.

3. Lasse i Berg har inga rötter av Manne Fagerlind. Alzheimer eller att överhuvudtaget tappa minnet skrämmer mig oändligt mycket.

4.  Rakel i Den nya människan av Boel Bermann. Att kämpa mot att se vad inte andra ser och ingen tror på en har skrämt mig sen jag var ung (det finns ju en och annan film på det temat…).

5. Kate eller Jack i Guld av Chris Cleave. Deras dotter får leukemi. Behöver jag säga mer?

6. Paul Allen i The Good Father av Noah Hawley. Får symbolisera när man inser att ens barn kanske gjort något man har svårt att förstå och acceptera.

7. Anne Helene i Ingenstans under himlen av Liselotte Willén. En av de andra karaktärerna i boken, David, är den mest obehagliga karaktär jag stött på i en bok och Anne Helene är en av dem som utsätts för honom.

8. Jan Klingberg i Skuggpojken av Lucifer. Boken börjar med att hans son försvinner spårlöst när han har ansvaret för honom.

9. Alex Andersson i Bara ett barn av Malin Persson Giolito. En sådan uppväxt borde vara förbjudet att ha.

10. Tova i Vinteräpplen av Josefine Sundström. Misshandlas av sin man som hon till slut flyr från.

7 kommentarer

  1. Det var bara Brennan jag kände igen blev dessa, och tror att hon är lite annorlunda i böckerna gentemot tv-serien? Fick det intrycket när vi läste ett utdrag ur någon av Reichs böcker på engelskan. Men hennes arbete vill jag knappast ha.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.