Från förlagets hemsida:störstavallt De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.
”Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet.”

Störst av allt av Malin Persson Giolito hade recensionsdatum 7 juli 2016. Malin Persson Giolito är en svensk författare som har arbetat som advokat och på Europeiska kommissionen i Bryssel. Hon debuterade 2008 med Dubbla slag. Störst av allt är hennes fjärde roman.

Jag har tidigare läst Bara ett barn av Malin Persson Giolito och har funderat på att läsa någon mer. När omdömen om Störst av allt började dyka upp på nätet så väcktes min nyfikenhet. Förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar.

Störst av allt är en mycket välskriven och intressant rättegångsthriller. Den är spännande, men styrkan är framförallt den intressanta historien som målas upp. Jag är fascinerad över såväl sättet att låta historien växa fram som själva historien. Trots att jag läst böcker som utspelas under en rättegång förut känns det unikt. Det här är en bok som jag dras till och vill fortsätta läsa så fort jag lagt den i från mig. Men en bit i mitten så tappar jag lite fokus, historien drunknar lite i detaljerna. Och slutet är spänningsmässigt ett antiklimax, som dock vägs upp av att det är mot slutet jag blir som mest upprörd.

Störst av allt väcker många känslor hos mig som läsare. Trots att jag känner att jag inte borde det så irriterar jag mig på Maja, i synnerhet i början och i synnerhet på hennes beskrivning av sina föräldrar. Hon raljerar och det är svårt att se att hon är ironisk. Men det är också en del av styrkan – hur man kan engagera sig i Majas öde utan att tycka att hon är unik eller sympatisk. En styrka är också att hon har en bakgrund som är medelklass, utan några synliga problem. Än mer frustration känner jag över de vuxna. De sviker ungdomarna, i olika grad och på olika sätt, men gemensamt är att de väljer att inte se. När hela bilden finns så är det också lättare att förstå Maja. Engagemanget boken väcker gör att jag ger den högsta betyg.

Störst av allt är en bok som förtjänar att diskuteras. Malin Persson Giolito har med den här boken definitivt bevisat att hon tillhör en av de skarpaste svenska författarna just nu. Lite extra glad är jag att hon kommer på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall så jag får höra henne prata om boken.

Omdöme: Rättegångsthriller om ungdomar som tappat fotfästet.
Betyg: 5

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Just här just nu, och dagarna går, Enligt O, Feministbiblioteket och Lyrans noblesser.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Wahlström & Widstrand

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 24 juli 2016.