Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund

Handling från förlagets hemsidaMitt i en snöstorm anländer Petra och hennes elvaåriga systerdotter till Nyponvikens handelsträdgård. En plats de aldrig besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog och som hon bad Petra åka till om hon någonsin fick bekymmer.
Viveka som äger handelsträdgården tar emot dem med öppna armar och erbjuder Petra anställning. Sakta börjar Petra och Charlie vänja sig vid sin nya tillvaro och lär känna resten av byborna, men deras ankomst rör upp blandade känslor.
En morgon ligger en adventskalender utanför dörren. Den visar sig innehålla en berättelse om byns konstnär Lilly där varje lucka avslöjar en ny detalj om Lilly. Snart inser Petra att invånarna i byn döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret.

Boken: Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund kom ut 7 oktober 2022.

Varför jag läste den: Jag ville läsa en julbok på mobilen när jag var ute på resa, och hittade den här på BookBeat. Jag har läst en julbok tidigare av Jenny Fagerlund.

Vad jag tyckte om denDen sista adventskalendern är en fin berättelse fylld av julstämning. Jenny Fagerlund vet hur man bygger upp miljö och relationer för att skapa ömsint och hjärtevarm stämning, samtidigt som hon väver in stråk av sorg i berättelsen. Det här är bra feelgood, som passar bra i vintertid.

Karaktärsteckningarna är bra, jag gillar dynamiken mellan Petra och systerdottern Charlie. De förenas i sorg, men det är också sorgen som skapar avståndet. Historien om Lilly som Petra gradvis får ta del av är sorglig men fint beskriven. Vad gäller relationer så ska jag inte avslöja för mycket, men jag tycker om vad som händer med Petra mot slutet av berättelsen. Men allra mest tycker jag om Viveka, Holger, Maja och övriga som befinner sig i Nyponviken. Det är ett litet samhälle, befolkat av personer som bryr sig om varandra. Nyponvikens handelsträdgård är ett ställe jag mer än gärna skulle vilja besöka, och förmodligen skulle jag förköpa mig i julbutiken.

Jag hade lite svårt att fokusera bitvis på berättelsen, den kändes lite trög en bit in. Detta kan dock mer bero på omständigheterna runtomkring mig när jag läste den, att jag hade svårt att fokusera. När jag la mer tid på läsningen så sögs jag in på ett annat sätt.

Den sista adventskalendern är en julbok jag varmt rekommenderar. Jag har tidigare läst 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund och kan rekommendera den också. Mer av Jenny Fagerlund vill jag definitivt läsa.

Bloggat om boken har Enligt O, Boktanten och Boklusens bokblogg

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Norstedts
Sidor: 244
Betyg på Goodreads: 3,55 baserat på 109 betyg
Hur jag fick tag på den: BookBeat
Utläst: 11 december 2022

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.