Från förlagets hemsida: Emma förlorar sin man på julafton. Två år senare har hon fortfarande svårt att finna mening i tillvaron. Det dåliga samvetet gnager i henne, fanns det något hon kunde ha gjort för att rädda honom?
På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon bestämmer sig för att försäkra sig om att han kommer hem välbehållen. Den kvällen föds en idé hos Emma. Hon ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till julafton.
Från att oftast vara ensam möter Emma under dessa vintriga dagar en mängd människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro. Men är hennes goda gärningar tillräckliga för att mota bort mörkret som bosatt sig inom henne? Hur kommer hennes liv se ut när hon vaknar på julafton?

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund hade recensionsdatum 5 november 2018. Jenny Fagerlund är en svensk författare och frilansjournalist. Hon debuterade 2016 med Drömstigen. 24 goda gärningar är hennes tredje bok.

När det närmade sig jul började det dyka upp inlägg med tips om juliga feelgoodböcker. 24 goda gärningar återkom i flera blogginlägg, och när jag kände att jag behövde bryta av läsandet med just en julig feelgood så laddade jag ner 24 goda gärningar från biblioteket.

24 goda gärningar är en småmysig och varm berättelse. Det finns ett underliggande stråk av sorg och skuld hos Emma, men huvuddraget är det ömsinta och mysiga kring stark vänskap och en familj som stöd. Det är bra och äkta feelgood med den rätta balansen och jag blev glad av att läsa den. Dessutom är 24 goda gärningar perfekt läsning i jultider.

Bitvis så upplever jag 24 goda gärningar som lite enkel i språk och uppbyggnad, med en balansering på gränsen till plattityder, vilket förekommer då och då i den här genren. Samtidigt är den så lättläst och fin i framtoningen och det tar över. Karaktärerna överraskar inte, men de är ändå bra gjorda och deras handlingar känns realistiska. Det går att förstå och acceptera missförstånden mellan karaktärerna, och den tveksamhet som ibland uppstår. Ibland när jag annars läser feelgood så kan jag bli frustrerad över att folk inte ”pratar med varandra”. Emma har det inte lätt, men människorna runt omkring finns där för henne, vilket skapar den rätta fina stämningen. Jag som inte är så intresserad av inredning fastnar ändå för miljön i hennes charmiga butik.

Jag har en oläst bok av Jenny Fagerlund stående i hyllan – Med hälsning från Båstad. Eftersom den utspelar sig på sommaren så tror jag att jag väntar tills det blir lite sommarväder igen, för jag tror den passar bäst då. Mer av Jenny Fagerlund vill jag definitivt läsa.

Omdöme: Mysig julfeelgood med ett stråk av sorg och smärta
Betyg: 4

Bloggat om boken har och dagarna går, hyllan, Johannas deckarhörna, Just nu just här, Mysterierna, Enligt O och Bokstunder

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Norstedts
Sidor: 206
Betyg på Goodreads: 3,66 baserat på 74 betyg
Hur jag fick tag på den: E-bok lånad på biblioteket
Utläst 12 december 2018.