Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu har vi förflyttat oss in i ett nytt år – 2020 – och börjar förstås med januari. Den månaden trillade det in både recensionsexemplar och födelsedagsböcker. Många är lästa, men långt ifrån alla. Den tredje som dyker upp här är Ljuset vid världens ände av David Danielsson. Den dök upp helt oväntat, och det fanns inte ens någon avsändare. Det verkar vara en egenutgiven bok om man ska gå på förlagsnamnet. Det är sällan numera jag läser egenutgivna böcker, och i synnerhet sådana jag inte tackat ja till i förväg. Tiden räcker inte till. Så det är inte så märkligt att den är oläst hittills. I beskrivningen finns i alla fall en sak som lockar – att den utspelar sig i Göteborg med omnejd.

Vårens dofter blandades med den fräna lukten från cigarett­röken och han kupade den ena handen ovanför ögonbrynen för att inte bländas för mycket av solen, som alltid tycktes vara som starkast när den var på väg ner i horisonten – Robin brukade likna den vid ett försvinnande ljus vid världens ände innan natten, den som ibland upplevdes som så plågsamt lång, rentav ändlös, bredde ut sig över världen och sedan blev det, för många men inte alla människor, dag igen och på det här viset fortsatte allting i en cykel som inte föreföll ha något slut.

Ljuset vid världens ände utgörs av ett antal levnadsskildringar som vävs samman till en mörk, okonventionell deckare med existentiella undertoner. Dominoeffekten är ett viktigt tema i de olika berättelserna som i huvudsak är förlagda till Västra Götaland och sträcker sig från Göteborgs havsnära stadsdelar till de öde landsvägarna och orterna som utgör de vidsträckta landskap vars slut markeras av de norra och nordöstra länsgränserna.