Handling från förlagets hemsida: All her life, Spensa has dreamed of becoming a pilot. Of proving she’s a hero like her father. She made it to the sky, but the truths she learned about her father were crushing.
Spensa is sure there’s more to the story. And she’s sure that whatever happened to her father in his starship could happen to her. When she made it outside the protective shell of her planet, she heard the stars–and it was terrifying. Everything Spensa has been taught about her world is a lie.
But Spensa also discovered a few other things about herself–and she’ll travel to the end of the galaxy to save humankind if she needs to.

Boken: Starsight av Brandon Sanderson kom ut i november 2019.

Varför jag läste den: Starsight ingår i årets Makeutmaning och den blev december månads bok.

Vad jag tyckte om den: I början av 2020 läste jag den första delen i den här serien, Skyward, och var mycket positivt överraskad. Den ingick i det årets Makeutmaning och jag var nöjd när jag såg att den andra delen, Starsight, ingick i år.

Tyvärr så blev det inte alls samma positiva upplevelse med Starsight som Skyward. Det finns en del moment som jag gillar. De humoristiska sarkastiska delarna, som visar sig med Spensas självironi, men framförallt med min favorit AI-roboten M-bot är mycket underhållande. Brandon Sanderson lyckas också med sitt världsbygge, som känns unikt (även om jag inte läser mycket fantasy). De olika karaktärerna (raserna?) som befolkar detta universum är skickligt tecknade, och det är lätt att fästa sig vid dem och känna sympati.

Trots detta är det något som saknas, och jag har svårt att komma igenom boken. Det är främst första halvan som tar mig över en vecka att läsa. En sjukdag gjorde att jag ”kom ikapp” men det var först den sista fjärdedelen som jag läste av verkligt intresse. Jag har lite svårt att sätta fingret på orsaken till mitt bristande intresse. Det är mindre humor, och flygturerna utan M-bot är rätt ointressanta, och på tok för tekniska. Jag lyckas inte uppbåda något stort intresse för Spensas uppdrag (förrän alldeles på slutet). Varelserna ”delvers” är obehagliga men det blir samtidigt väldigt repetetivt varje gång Spensa upplever dem. Men framförallt saknar jag det där ”extra” som gör att jag dras in i en berättelse.

Bloggat om boken har bl.a. Carolina läser och Tickmicks bokblogg

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Orion Publishing Co
Sidor: 457
Betyg på Goodreads: 4,42 baserat på 55 508 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 16 december 2021