Handling från förlagets hemsida: Julen närmar sig och i Québec innebär det en tid av bländande snöfall, glimrande belysning och sammankomster med vänner framför värmande brasor. Men för kriminalkommissarie Gamache faller en skugga över den vanligtvis festliga perioden. De flesta av hans bästa poliser har lämnat mordroteln, och fientliga krafter har börjat samlas mot honom. 
Så när Gamache får ett meddelande från Myrna Landers om att en gammal vän inte anlänt som väntat till den lilla byn Three Pines välkomnar han möjligheten att komma bort från stan. Gamache blir förbryllad av Myrnas motvilja att avslöja namnet på sin vän och upptäcker snart att den saknade kvinnan en gång varit en av, inte bara Nordamerikas, utan världens mest kända personer, även om hon nu är i princip helt bortglömd. 
Under utredningens gång dras Gamache allt djupare in i Three Pines värld. I allt högre grad utreder han inte längre bara Myrnas väns försvinnande, utan söker också en trygg plats för sig själv och de kollegor som ännu är honom trogna. Finns det lugn att finna ens i Three Pines? Och till vilket pris? 

Boken: Hur ljuset tar sig in av Louise Penny kom ut i mars 2020.

Varför jag läste den: Den här serien läser jag i ordning, och den tid på året när de utspelar sig. Hur ljuset tar sig in utspelar sig i december.

Vad jag tyckte om den: Hur ljuset tar sig in är nionde delen i serien om Armand Gamache, och jag är så nöjd med att jag till slut tog tag i att läsa den här serien. Louise Penny är fantastisk på det sättet att det är oerhört jämn kvalitet på böckerna, och det är rätt igenom hög kvalitet. Men Hur ljuset tar sig in är den bästa hittills!

Det är lugnt tempo trots att det är en spänningsroman, och det är just det som Louise Penny är så bra på. Att berätta en spännande historia i lugnt tempo och med fokus på karaktärerna och berättelsen. En bra kombination av spänning och lugn. Det är aldrig tråkigt och läsningen flyter fram. Nästan 500 sidor, och jag läste den på tre dagar. Ren njutning! Spänningshistorien är snyggt uppbyggd, och det är nära att jag börjar googla på karaktärerna, tills jag minns att et såklart bara är fiktion.

Hur ljuset tar sig in utspelar sig till stor del i Three Pines, även om det inte bara är den miljön. Men det är något speciellt med det stället och karaktärerna där. Här visar de (för det mesta) sina allra bästa sidor. Jag är speciellt förtjust i den allra buttraste av de alla, Ruth, som vi läsare indirekt känna lite mer. Självklart så står Armand Gamache högt på listan av favoritkaraktärer.

Parallellt med försvinnandet som utreds så kommer Arnot-fallet tillbaka. Helst hade jag sluppit det, men det visade sig att även det klarade Louise Penny med galans. Hade jag läst Hur ljuset tar sig in när den kom hade jag nog trott att det var den sista delen i serien. Nu undrar jag var nästa bok ska ta vid.

Det här var som sagt var den nionde delen i serien, och den sista jag hade stående oläst i hyllan (jag har fått flera från förlaget). Det innebär att jag nu önskar mig del 10 (och 11) i julklapp. Visserligen utspelar sig nästa del först i augusti, men jag vill vara redo. För jag längtar redan!

Bloggat om boken har bl.a. Bokföring enligt Monika, Tofflan och Läsa & Lyssna

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 479
Betyg på Goodreads: 4,42 baserat på 65 045 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 5 december 2021