Söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag. Smakbitarna hittar man hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger.

Sista helgen innan julen och ena ”barnet” har kommit hem till oss. Julkänslan börjar krypa närmare, förutom att det varit nästan 10 plusgrader och snön är snart helt borta. Även i böckernas värld är det jul. När jag tidigare i veckan läste ut en bok som tog mig rätt lång tid att läsa så kastade jag mig in i julboksträsket. Först läste jag Allt jag önskar mig till jul av Joanna Bolouri, och nu läser jag Eld, snö och stjärnor av Heléne Holmström.

”Nej, jag tänkte snarare vad det betyder för dig. Jag vill minnas att du någon gång berättade att det var det brödet du och dina föräldrar alltid bakade tillsammans? Och kom ihåg att prata i hela meningar.”
”Surdegsbrödet betyder extra mycket för mig. Vi bakade det alltid, både hemma och här på konditoriet, på lite olika sätt – knäckebröd och limpor, med vetemjöl och rågmjöl, men altid med samma surdegsgrund och den där doften…” Hon blundade kort och log åt minnet. ”Jag kunde känna den ända borta vid Stora torget om jag var på väg hit och då visste jag att surdegslimporna var i ugnen. Vi åt det alltid till frukost. Och doften och smaken, ja … det betyder hemma. Det betyder…”