För tionde (!) året i rad har vi kört en Makeutmaning. Det innebär att min make väljer ut 10 böcker som jag inte läst tidigare, men som han läst och gillat. De ska jag läsa på tio månader. Inte klokt egentligen att vi kört detta så många år nu.

Första gången var augusti 2012 – maj 2013, andra gången augusti 2013 – maj 2014, tredje gången augusti 2014 – maj 2015, fjärde gången augusti 2015 – maj 2016, femte gången augusti 2016 – maj 2017,sjätte gången augusti 2017 – maj 2018, sjunde gången augusti 2018 – maj 2019, åttonde gången augusti 2019 – maj 2020 och nionde gången augusti 2020 – maj 2021. Summeringen här gäller augusti 2021 – maj 2022.

Länkar till mina recensioner finns i titeln, där hittar ni mer om vad jag tyckte.

Augusti 2021
Amy Harmon, What the Wind Knows
Betyg: 5-

September 2021:
Alice Oseman, Loveless
Betyg: 4

Oktober 2021:
Rachel Winter, Would Like to Meet
Betyg: 4-

November 2021:
Ruta Sepetys, The Fountains of Silence
Betyg: 4+

December 2021:
Brandon Sanderson, Starsight
Betyg: 3+

Januari 2022:
Lisa Wingate, Innan ni tog oss
Betyg: 4-

Februari 2022:
Kim Johnson, This is My America
Betyg: 4

Mars 2022:
Ellen Marie Wiseman, The Orphan Collector
Betyg: 3

April 2022:
Namina Forma, The Gilded Ones
Betyg: 4

Maj 2022:
Kelly Yang, Parachutes
Betyg: 4

  • Även här omgången Makeutmaningen gick bra, jag läste ut alla på 10 månader, och hade relativt bra tempo i läsningen. Även de som var lite större utmaning att läsa flöt på bra. Utmaningen handlar mest om att jag får läsa mer fantasy, historisk fiktion och YA än annars, och att om det är romance eller feelgood så är det andra subgenrer än jag brukar läsa.
  • Den här gången var det många böcker som hade betyg 4, hela fyra stycken. En 3, en 3+, två 4- och en 4+. Och så en 5-, som är riktigt bra för att vara en utmaning.
  • Min favorit var What the Wind Knows av Amy Harmon. Den är historisk fiktion och var en fin blandning av historiskt lärorika delar och en historia som berörde. Jag blev verkligt intresserad av Irlands historia, och vi har sen sett en del TV-serier som berör samma tid. Amy Harmon är en av makens favoritförfattare och de senaste böckerna jag läst av henne har jag gillat, så jag läser gärna fler.
  • Ruta Sepetys vill jag absolut läsa mer av, The Fountains of Silence gav mersmak. Även den en historisk fiktion. Även Alice Oseman vill jag läsa mer av, Loveless var bra. Kanske blir t.o.m. Heartstopper som är en grafisk romanserie, där jag tyckte mycket om TV-serien.
  • Även om jag gillade några i genren historisk fiktion så var det inte alla som jag gillade. The Orphan Collector fungerade inte för mig. Innan ni tog oss var OK, men den levde inte upp till mina förväntningar.
  • Fantasy då. The Gilded Ones var en positiv upplevelse, i alla fall större delen av boken. Eftersom jag gillade första delen i Brandon Sandersons serie mycket hade jag stora förhoppningar på Starsight. Den var OK, men inte så bra som jag hade hoppats.
  • This is My America och Parachutes var båda YA, och hade kvaliteter. Jag gillade den förstnämnda bättre, men bägge gav insikter om rasism i det amerikanska samhället ur olika perspektiv. Jag la ut recensionen på This is My America på Instagram och blev lite starstruck när författaren kommenterade….
  • Would Like to Meet var en charmig romcom i bokform, men ingen himlastormande upplevelse.
  • Och jag säger som jag alltid gör: Jag tycker väldigt mycket om den här utmaningen. Den breddar mitt läsande och vi får många diskussioner här hemma! Jag hoppas få en ny Makeutmaning i sommar.