Här är en summering av film och TV-serier som jag sett november 2021. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Olyckan, säsong 1
Såg med maken på SVT Play

Kommentarer: En serie som utspelar sig Wales lät lockande. En spänningsserie verkade det vara också.

Olyckan är ingen enkel serie. Den är fylld av djup sorg och relationer som tyngs av hemligheter. Det är en lågmäld berättelse som behandlar tunga ämnen. Olyckan är välgjord och i synnerhet huvudrollsinnehavaren Sarah Lancashire är bra. Danska Sidse Babett Knudsen (från bl.a. Borgen) har också en roll.

Något jag reagerar på är alla dysfunktionella förhållanden i Olyckan. Så dysfunktionella att jag har svårt att begripa vad det är som händer ibland, och det inger mig obehag. Att fastna i ett förhållande där man både älskar och hatar varandra går igen.

Trots att det finns mycket bra med Olyckan så saknar jag något. Det händer saker men samtidigt känns det som att det inte riktigt tar fart.

Betyg: 5,5/10

Vigil, säsong 1
Såg med maken på SVT Play

Kommentarer: Vi hade båda noterat Vigil i utbudet och hade lust att se något spännande. Och så är den brittisk.

Vigil är en välgjord serie med bra skådespelare. Jag gillar Suranne Jones som spelar huvudrollen i Vigil. Vi har sett henne tidigare i Scott & Bailey. Hon får fram ångesten som ligger under ytan hos karaktären Amy Silva, samtidigt som det är tydligt att här finns en mycket kompetent och duktig polis. Även Rose Leslie som Kirsten Longacre är övertygande, och scenerna dem emellan berör. Henne kände vi igen från Game of Thrones.

Vigil utspelar sig på en ubåt, och det är verkligen inte en miljö jag skulle vilja befinna mig i. Hu så hemskt! Att jaga en brottsling i den miljön gör inte saken bättre. Det är en spännande berättelse, även om jag tycker upplösningen är lite för mycket. Eller allmänt bara märklig.

Betyg: 7,0/10

Dash & Lily, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Efter två spänningsserier var det dags för något mysigt. Och i julens tecken.

Egentligen så är jag lite förvånad att vi inte sett Dash & Lily tidigare, vi har sett en del serier som ligger i samma genre. Den baseras på en bok av David Levithan och Rachel Cohn (som ingen av oss läst).

Dash & Lily är en fin serie, som handlar om vänskap och om familjeband. Jag gillar berättelsen, den har humor, och det är invävt både litterära referenser (böcker spelar en stor roll här) och en del populärkultur (filmer t.ex.). Karaktärerna är charmiga och skådespelarna är bra. Utöver huvudkaraktärerna blir jag extra förtjust i Lilys bror Langston och hans pojkvän Benny.

Jag blev glad av att se Dash & Lily och med avsnitt på ca en halvtimme såg vi den rätt snabbt. Har ni inte sett den så passar den bra i jultid!

Betyg: 7,5/10

Christmas Flow, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Jamen, ytterligare en serie i jultema då. Eller det var vad jag trodde i alla fall.

Christmas Flow är en fransk romantisk komedi. Japp fransk! Det var jag inte beredd på. Efter att ha sett första avsnittet så var jag inte helt övertygad, det var lite för osannolikt. Inte minst karaktären Marcus som skriver rapmusik med kvinnofientliga texter. Något som egentligen aldrig förklaras. Han möter feministen Lila, och ja, ni kan ju tänka er ungefär vad som händer.

Det finns en del underhållande scener, en del pinsamma, och en del gulliga (med viss gnista/charm). Stunderna när vi får se Marcus i den miljö han växte upp, och hans barndomsvän är de bästa. Men bitvis är det övertydligt, och framförallt är det mycket som är fullständigt orealistiskt. Det var i alla fall roligt att se något franskt, och det var bara tre avsnitt.

Betyg: 6,0/10

Filmer:

Free Guy
Såg med maken på DVD

Kommentarer: Maken valde den här som lördagsfilm.

Jag hade ingen direkt koll innan på vad den här filmen skulle handla om och det tog en stund innan jag begrep. Den har vissa likheter som Truman Story, men samtidigt har den en vad jag vet alldeles unik historia.

Free Guy är riktigt skickligt gjord, och trots att jag inte spelar datorspel så uppskattar jag en del av detaljerna (även om jag förmodligen missar en hel del metahumor). Man har också lyckats med karaktärerna. Med små subtila medel i hur personerna ser ut (man har slätat ut en del drag), hur de agerar och hur de pratar så finns det en skillnad mellan personerna i spelet, och de som spelar det. Samtidigt så känns det helt naturligt med blandningen. Mycket snyggt gjort!

Free Guy är både underhållande och tänkvärd. Det är både spännande och obehagligt med AI, och filmskaparna lyckas få fram det. Samtidigt som det också är en romantisk komedi, som är charmig och underhållande. Jag blev positivt överraskad.

Betyg: 7,0/10

Love Song (Country at Heart)
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Vi hade lust att se något lättsamt en söndagskväll. Romantik och country lät bra.

Country at Heart utspelar sig i Tennessee, i en liten stad, Silverado, som inte ligger långt från Nashville. Om inte titeln redan sa det, så inser man snabbt att countrymusik är viktig i berättelsen. Man ordnar varje år en festival och det här året ska en stor stjärna komma på besök. Samtidigt återvänder Shayna hem efter en misslyckad tid i Nashville.

Det är en schablonmässig berättelse, helt förutsägbar, och ibland är det på väg att slå över i bara plattityder. Men genom att smyga in lite mörker i de bägge huvudpersonernas berättelse så blir det inte bara sockersött och för mycket.

Country at Heart precis vad jag behövde – varmt, charmigt, enkelt och med bra musik. Jag älskar country och i synnerhet den sista låten gillade jag. Lite komiskt var det att jag tyckte den lät bekant, och när jag skulle lägga till den på Spotify så visade det sig att det hade jag gjort redan i april…

Betyg: 5,5/10

Love Hard
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Lördag och jag ville ha lättsamt, romantiskt och kanske också något med julstämning.

Love Hard är en lättsam historia om att söka efter äkta känslor. Det finns en del som skaver i premisserna, med catfishing som tema, och att mycket bygger på lögner. En del ganska obehagliga. Men jag gillar de två huvudkaraktärerna, kanske i synnerhet Josh. Hans familj är fint tecknade, och spelar en stor roll. En hel del populärkulturella referenser är något som jag uppskattar. Och så tycker jag om slutet!

Betyg: 4,5/10

Colonia
Såg med maken på DVD.

Kommentarer: Maken valde den här som lördagsfilm.

Colonia är en berättelse som är skakande, och svår att förstå att den bygger på verkliga händelser (delvis) och en verklig plats. Det finns så mycket fruktansvärt i beskrivningen av Colonia Dignidad, lägret dit Daniel (Daniel Brühl) och Lena (Emma Watson) kommer. I lägret, som visar sig vara en sekt, härskar Paul Schäfer (Michael Nyqvist).

Colonia Dignidad är ett verkligt ställe, och Paul Schäfer en verklig person. Bara det är svårt att begripa. Jag googlade en hel del och hittade den ena berättelsen värre än den andra.

Trots den skakande berättelsen, och att mycket är skickligt gjort så går inte Colonia ända in i mig. Michael Nyqvist tycker jag gör en fantastisk rollprestation, han är så obehaglig och en skicklig manipulatör att man tror han är personen han spelar. Trots att jag tycker Emma Watson är en bra skådespelare så blir hon aldrig Lena för mig. Det är någonting för tillrättalagt. Kanske är det ett stolpigt manus. Och alla andra karaktärer finns där bara för att framhäva de tre huvudkaraktärerna, man tar inte till vara de olika berättelserna som finns i bakgrunden.

Betyg: 6,0/10

Summering: För att vara en månad med få dagar för att titta på TV gemensamt så blev det ändå ett bra resultat. Behovet av charmig feelgood tror jag kommer att bestå även i december. Gärna med jultema.