Från förlagets hemsida: Alice Buckle är 44 år och har på ytan allt man kan önska sig. En sympatisk man, två barn och ett fint hus i San Francisco. Men mitt-i-livet-krisen är ett faktum och sprickan mellan henne och maken blir allt större. Vännerna, Facebook och Twitter blir en tillflykt från tystnaden som breder ut sig mellan dem.
En dag får hon ett mejl från en forskare som undrar om hon vill delta i en anonym undersökning om äktenskap. Av ren tristess tackar hon ja. Hon får alias ”kvinna 22” och allt hon behöver göra är att svara så sanningsenligt som möjligt på forskarens frågor. Alice upptäcker snart hur befriande det är att få skriva om sitt liv och sina minnen. Om sina innersta tankar, känslor och hemligheter. Men när hon inser att hon attraheras av den mystiska ”forskare 101” undrar hon vad hon egentligen har gett sig in på …

Kvinna 22 av Melanie Gideon hade recensionsdatum 11 juni 2014. I original heter den Wife 22 och kom ut 2008. Melanie Gideon är en amerikansk författare, journalist och manusförfattare. Hon har gett ut två romaner och en memoar. Kvinna 22 är hennes debutroman.

Kvinna 22 är en lättläst och modern bok. Jag hade egentligen inte så stor koll på vilken sorts bok det var, men hade nog väntat mig någon form av feelgood. Det skulle jag inte säga att det är, det är inte en bok som enkelt att kategorisera. Först var jag skeptisk. Den är skriven i jagform och jag var inte säker på att jag skulle gilla rösten. Dessutom så skulle det (enligt baksidestexten) kanske handla om otrohet? Det tog ett tag för mig att komma in i boken, men jag tyckte berättelsen utvecklades positivt och på sätt och vis var den rätt charmig.

Att boken är lättläst beror delvis på att den till stora delar är korta meddelanden mellan olika personer på bl.a. messenger och via mejl. Jag gillade att författaren i den formen lyckades bygga en historia och ge läsaren en bild av karaktärerna. I grunden tycker jag boken främst handlar om kommunikation – hur man kommunicerar och vad det innebär. Det är stort fokus på olika kommunikationsformer i dagens samhälle, vilket innebär andra sätt att kommunicerar, och då gäller det att inte glömma innehållet.

Jag var inte särskilt förtjust i någon av karaktärerna men det hindrade inte läsandet. Trots att jag gillade hur boken utvecklades och efterhand hade nöje av läsningen så tycker jag historien är orealistisk.

Jag kommer förmodligen inte att leta upp någon mer bok av Melanie Gideon om jag inte ser någon väldigt positiv recension

Omdöme: Lättläst men orealistik berättelse om ett äktenskap
Betyg: 3+

Bloggat om boken har Västmanländskans bokblogg och Bloggbohemen

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Månpocket
Originaltitel: Wife 22
Översättare: Katarina Jansson
Sidor: 430
Betyg på Goodreads: 3,51 baserat på 2 444 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare. Present från dottern.
Utläst 24 juli 2018.