Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag kan hålla med henne, och hoppar gärna på det här.

Vecka 41 är temat ”Djur”. Idag har jag bestämt mig för ett undertema, nämligen barnböcker. Det är något som jag inte skriver så ofta om här, förmodligen för att barnen är stora och läser vuxen- och ungdomsböcker. Länkarna går till Wikipedia.

  1. Sven Nordqvists serie om Pettson och Findus. Det här var min absoluta favoritserie att läsa högt ur när barnen var små. Det fanns så många bottnar och så fantastiska illustrationer att även som vuxen kunde man läsa om den många gånger.
  2. Jujja och Tomas Wieslanders serie om Mamma Mu och Kråkan. Blev inte lika omedelbart en favorit men innehåller många godbitar. Kråkans sätt att städa älskar jag.
  3. Marie Louise Rudolfssons serie från 70-talet om det lilla russet Vitnos var min första favoritserie när jag växte upp, och jag slukade bok efter bok.
  4. Resan till Landet Längesen av Elsa Beskow. Historien om barnen Kaj och Kajsa och inte minst stocken som förvandlades till en drake fascinerade mig som barn. För en drake får väl ändå ses som ett djur i sagornas värld.
  5. Historien om Någon av Åke Löfgren. Det var förmodligen min allra första deckare, och att sätta den på den här listan får förmodligen anses som någon form av spoiler 😉