Från förlagets hemsida:dargryningen I den efterlängtade uppföljaren Där gryningen dröjer blir kriminalkommissarie Carl Hell motvilligt stationerad i Berlin under olympiaden 1936. Efter brutala mord i Stockholm kallas Hell tillbaka för att leda utredningen, och till sin hjälp har han återigen polissyster Maria Gustavsson. Arbetet leder dem både till gåtfulla händelser i det förflutna och till skrämmande skeenden i samtiden. Vad hände egentligen under den där isande kalla polarexpeditionen 20 år tidigare? Och varför återvände deltagarna som skuggor av sina forna jag?

Där gryningen dröjer av Anna Lihammer kom ut i augusti 2016. Anna Lihammer är fil. dr i Historisk arkeologi och har skrivit arkeologiska prisbelönade skildringar. Hon debuterade 2014 som skönlitterär författare med Medan mörkret faller. Där gryningen dröjer är hennes tredje skönlitterära bok och den tredje i serien om Carl Hell och Maria Gustavsson.

Där gryningen dröjer är en välskriven spänningsroman. Jag tycker Anna Lihammer lyckas på ett alldeles unikt sätt att väva i hop svensk 30-talshistoria i en spänningsroman. Jag lär mig mycket fakta och  det är tydligt att det här är en väldigt intressant period i Sveriges och Europas historia. Styrkan med Där gryningen dröjer är omkringhistorien, i synnerhet beskrivningen av beteenden och ageranden.

Det finns en fördel med att skriva i deckarform när man vill nå fram med fakta, men  i den här boken (och serien) är inte spänningsfaktorn speciellt hög. Det är stundvis brutalt och groteskt, men mest är det det psykologiska obehaget som känns.

Jag gillar karaktärerna i den här serien, kanske något mer Maria än Carl. I Där gryningen dröjer så saknar jag dynamiken dem emellan, det är för lite av det.

Jag kommer definitivt att vilja läsa nästa del i den här serien om det kommer en sådan.

Omdöme: Välskriven deckare i en mycket intressant historisk period.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Fru Es böcker, Boklysten, Västmanländskans bokblogg, Sladdertackans bokblogg och Feministbiblioteket.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Historiska media

Mitt exemplar lånade jag på biblioteket.
Utläst 29 oktober 2016.

Annonser