Cecilia Fitzpatrick bor med sin man John-Paul och tre döttrar i Sidney. Hon är en oppnasihandelseframgångsrik försäljare, en engagerad mamma och har ett välordnat och lyckligt liv. En dag när hon går upp på vinden för att leta efter en sak hittar hon av misstag ett brev. På kuvertet står med hennes mans handstil ”Öppnas i händelse av min död”. När hon på telefon frågar John-Paul så försöker han förringa det, vilket gör Cecilia misstänksam. Vad är det som står i brevet egentligen? Ska hon ändå öppna och läsa det?
Tess sviks av de människor hon står allra närmast och måste göra något drastiskt. Hon tar sin son Liam och åker hem till sin mamma som bor i samma område som Cecilia och hennes familj.
Rachel är en äldre kvinna som bor i samma område och arbetar på den skola som Liam ska börja i. För många år sedan så drabbades hon av en djupt tragisk händelse, som färgat hela hennes liv sen dess.
De tre kvinnornas liv binds ihop på ett oväntat sätt, och ingenting blir sig likt.

Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty kom ut 2015. I original heter den The Husband’s Secret och kom ut 2013. Liane Moriarty är en australiensisk författare som tidigare arbetat inom reklambranschen. Hon debuterade 2004 med romanen Three Wishes och har gett ut sex romaner och tre barnböcker. Öppnas i händelse av min död är hennes femte bok, och har sålt i flera miljoner exemplar, och CBS har köpt filmrättigheterna.

Den här boken uppmärksammade jag genom att en del bokbloggare verkade förtjusta i den. Sen hade jag sådan tur så jag fick låna den.

Öppnas i händelse av min död är en underhållande och fin historia. Den har mycket humor och värme – den är helt enkelt väldigt bra. Speciellt charmigt tycker jag Cecilias inre monolog är, det finns så mycket humor i den. Dessutom har jag alltid varit otroligt fascinerad av hur slumpen styr våra liv, och jag älskar ”om inte det här hänt hade det här hänt”. Ofta ska det vara underförstått men här blir det som parallella historier.

Öppnas i händelse av min död är skriven i ett rappt tempo där berättelserösterna växlar mellan Cecilia, Rachel och Tess. Liane Moriarty lyckas driva historien framåt på ett mycket skickligt sätt, där de tre kvinnornas berättelser länkar i varandra. Snyggt gjort. Personerna är varma och mycket mänskliga. I grunden finns det en tragik i historierna, men ändå lyckas hon göra något varmt och humoristiskt av det, så det blir feelgood i sin rätta bemärkelse. När jag läst ut boken har jag ett leende på läpparna, och en varm känsla.

Jag blev jätteirriterad på referenserna till hösten när det utspelar sig på påsken, men efter att jag läst klart kom jag på att det kunde ha att göra med Australien och efter lite googlande så bekräftades det. Jag levde nog i tron att man kallade samma månader för ”höst” fast de då var varma…

Jag är mycket sugen på att läsa något mer av Liane Moriarty. Dottern läste också boken efter mig och var lika charmad hon så kanske den andra översatta boken hittar hem till oss såmåningom.

Omdöme: Varmt och humoristiskt om ödets invecklade väg och hur vi människor anpassar oss efter det.
Betyg: 4+

Några som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Emilias bokstäver, med näsan i en bok, och dagarna går och Booze’n’Books 

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: The Husband’s Secret
Förlag: Albert Bonniers förlag
Översättare: Eva Johansson

Mitt exemplar lånade jag av en vän.
Utläst 1 maj 2015.